Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad | Actualidad

El fenomen Ilia Topuria: "No és un 'macarra', és un esportista d'elit"

Ricard Arias (Carrusel Deportivo) desgrana tot el que cal saber sobre el campió del món de pes ploma d'arts marcials mixtes

El fenomen Ilia Topuria

El fenomen Ilia Topuria

13:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709118435400/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

[T'has d'imaginar que de fons sona la canción de los mariachis. Dit això, comencem]. Ilia Topuria és un dels noms del moment: l'esportista acaba de ser campió del món de pes ploma d'arts marcials mixtes. Aquesta disciplina, poc popular a Espanya fins fa uns dies, ara és tendència gràcies a aquest hispano-georgià (establert a Alacant des dels 15 anys), que va deixar KO a l'historic Alexander Volkanovski fa tot just una setmana. Per posar-hi context i entendre no només la magnitud sinó també l'origen de Topuria, per l'Aquí Catalunya ha passat el company periodista Ricard Arias, de Carrusel Deportivo, que des del 2022 que segueix la competició.

Què vol dir MMA i què és la UFC?

La UFC és el campionat de lluita extrema que fins fa quatre dies no era conegut pel públic general. El motiu? Que mai abans un espanyol havia arribat a aquest nivell mundial, "tot i que d'esportistes nacionals d'arts marcials mixtes n'hi ha i de molt bons, com Joel el Fenomeno, el Wasabi, el Torta, Abner Lloveras...", cita Arias. La UFC és la mare de totes les competicions de lluita lliure, ve a ser l'empresa que en té el monopoli, el Sant Grial, la Champions, digues-li com vulguis. "Gràcies a Topuria, és possible que d'aquí no massa comencem a veure nens i nenes que, igual que va passar amb Rafa Nadal o Pau Gasol, ara també voldran ser lluitadors d'arts marcials mixtes", afegeix Arias.

MMA són les Arts Marcials Mixtes (pel seu nom en anglès). D'arts marcials n'hi ha de diferents tipus: jiu jitsu, el kick-boxing, la lluita greco-romana... i les arts marcials mixtes són les que -d'acord amb un seguit de normes- combinen diverses de les disciplines mencionades. És fàcil caure en la temptació de titllar la baralla com un "tot s'hi val", però no és així: hi ha normes, per exemple, que no estan permeses les mossegades, tampoc els cops a zones perilloses (com la nuca, columna vertebral o genitals) i tampoc ficar els dits als ulls.

El matador

"Al principi no li agradava que l'anomenessin El matador, no volia que l'associessin amb el món dels toros... però se l'ha acabat fent seu". A Topuria se'l coneix amb aquest sobrenom per la cançó dels Mariachis amb la que comença les baralles. "Ens va arribar a explicar a Carrusel que si guanyava el campionat mundial s'ho tatuaria". Precisament sobre cançons, Topuria és també molt amic d'Omar Montes, qui li ha dedicat una cançó.

El DNI espanyol, el seu somni

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha promès a Ilia Topuria que aviat es farà realitat el desig de tenir el DNI espanyol. "El teu amor per Espanya es reflectirà al teu DNI espanyol", li ha dit. El va rebre al Palau de la Moncloa després que el mateix esportista digués en roda de premsa que ha trobat a faltar més reconeixement i suport per part de les autoritats espanyoles, "comprensible" segons Arias: "Tenint en compte que es felicita a esportistes com Nadal quan guanyen, per què no ha de passar el mateix amb qui és campió mundial de MMA? No és un macarra, és un esportista d'elit", planteja. Al final hi ha hagut aplaudiments, reconeixement i visita a la Moncloa. El president també ha anunciat que tramitarà el document d'identitat de l'esportista atès el seu “amor per Espanya”. I també, evidentment, perquè compleix els requisits de residència: viure més de 10 anys de manera legal i continuada.

Laura Estrada

Laura Estrada

Periodista, part de l'Aquí Catalunya i del podcast Agafa el telèfon. Acaricio gats i odio la pinya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00