Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

La raresa de néixer un 29 de febrer i el perquè de l'any bixest

La probabilitat de néixer l'últim dia de febrer d'un any de traspàs és d'una entre 1.461. Va ser un Papa qui va implantar el calendari gregorià

Un reloj el 29 de febrero. / volodyar

Aquest 2024 té la peculiaritat que és bixest, de traspàs. I l'Aquí Catalunya aquest fet, que no passa cada any, ens ha dut a preguntar-nos per què afegim un dia a l'any, cada quatre, des de quan i, també, quantes persones hi ha al món que hagin nascut un 29 de febrer.

La idea de sumar un dia a l'any respon a la necessitat de recuperar el temps perdut. I és que en realitat, la terra, no triga 365 dies a donar la volta al sol sinó una mica més. Exactament 365 dies, 5 hores, 48 minuts i 46 segons. Això s'acaba s'arrodonint a 365 dies i 6 hores i, per tant, per compensar, cada quatre anys se sumen 24 hores al caldendari.

Qui ho va decidir?

Com gairebé tot a la vida, hem de remuntar-nos als romans. Juli Cèsar va fixar-se en els egipcis i va establir la idea de l'any bixest, que ve de bis sextus dies ante marti, el que vindria a ser repetir o doblar el sisè dia abans de març. Això ens porta al 24 de febrer, que originàriament era el dia afegit. Ara fa 500 anys s'actualitza el calendari julià. Va ser un Papa, Gregori XIII, (d'aquí el nom de calendari gregorià, que és el nostre). Aquest pontífex estableix que sí, que s'afegirà un dia cada quatre anys però amb excepcions, per afinar més el calendari. Des de 1582, els múltiples de 100 no són de traspàs, però els múltiples de 400 sí. I per què febrer? Doncs perquè en aquella època era l'últim mes de l'any.

Quants nascuts hi ha un 29 de febrer

La probabilitat de néixer un 29 de febrer és de 1 entre 1.461. N'hi ha uns 5 milions al món, és a dir, un percentatge ridícul tenint en compte que al planeta som 8.000 milions. A Espanya són uns 37.000 dels 47 milions d'habitants que té el país. Un d'ells ha arribat a president. És Pedro Sánchez.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00