Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Ramon Mas: “Hi ha més motius que la salut mental per suïcidar-se”

L’escriptor, editor i músic publica ‘Els murs invisibles’ sobre l’amic de joventut que es va treure la vida

ENTREVISTA. Ramon Mas

ENTREVISTA. Ramon Mas

19:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709389673014/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Qui més qui menys tothom recorda el que feia l'11-M, el dia dels atemptats terroristes de Madrid de 2004. Ramon Mas, un noi osonenc que aleshores estudiava a la universitat, a Barcelona, va viure amb molta angoixa els dies que van seguir als atacs gihadistes fins a les eleccions generals. Però aquell malestar no el va provocar el trasbals social i polític, sinó un missatge de mòbil: “Vaig rebre un missatge d’un amic, en Raül, que s’acomiadava de nosaltres perquè havia decidit suïcidar-se, i així comença la història d’aquest llibre”. El llibre es titula 'Els murs invisibles' (L'Altra Editorial) i segueix les tres setmanes d’en Raül des del primer intent de suïcidi fins que va aconseguir llevar-se la vida.

En Raül

Ramon Mas, escriptor, cofundador de l'editorial Males Herbes i músic, ha passat pel 'Tot és comèdia' i ha parlat del seu amic: “En Raül era el més extrovertit de la colla del Sucre, amb un cor gegant, com un noi salvatge. Quan féiem els fanzins ell hi escrivia, participava a tot arreu, també es va posar a cantar amb una banda. Era un artista dels que no es planteja ser-ho, i que deixa una petja en tot el que fa”. La pregunta que en Ramon Mas s'ha fet al llarg dels anys és "per què?", per què l'amic va decidir treure's la vida?

La resposta

L'escriptor respon: “En Raül va tenir una infantesa dura. Portava la vida lluitant. Treballant en feines duríssimes, a les fàbriques, des dels 16 anys. Tenia una relació molt complicada amb la seva família, i se sentia abandonat. Hi ha un punt d’inflexió que és la ruptura amb la seva parella amb la que havia començat a conviure, i a partir d'aquí es va dir a ell mateix “ja m’he cansat de seguir lluitant”. Això trigues molt de temps a acceptar-ho i aprendre a conviure-hi”. De fet, Mas ha trigat justament 20 anys en poder escriure aquest relat.

Parlem-ne

En els últims temps s’ha visibilitzat el suïcidi, i se'n parla obertament als mitjans. Ramon Mas creu, però, que al debat encara li falten elements:“Hi ha molts motius per suïcidar-se com la salut mental, una depressió diagnosticada. Però penso que s’està tractant d’una manera no prou oberta. Sempre es considera que quan algú es vol suïcidar és per una qüestió de salut mental. Hi ha gent que ho fa per motius econòmics, socials… És un problema social i aquests altres motius s’estan amagant”

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00