Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Blanca Busquets: “Si arribes a llegir aquest llibre el 2019 pensaries que estic boja”

L’escriptora parla sobre què suposa haver de viure un confinament i com ho ha reflectit en la seva última novel·la

Llapis de Memòria Blanca Busquets

Llapis de Memòria Blanca Busquets

52:14

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709571805358/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el “Llapis de Memòria” de Blanca Busquets, guionista que treballa a Catalunya Ràdio des de fa més de 35 anys. Diu que escriure és la seva vida i que la ràdio és la seva passió. Avui tenim un programa dedicat a aquesta veu tan radiofònica que com a guionista i escriptora s’ha dedicat a crear emocions i històries. La Blanca Busquets acaba de publicar una nova novel·la, una d’aquelles que t’atrapen i que, un cop acabada, els seus personatges es queden a viure amb nosaltres. Es titula “Els dies robats” i a la primera pàgina s’hi pot llegir això sobre la Marta, una de les seves protagonistes: “Canta en veu baixa la versió de “I will survive” que va fer ves a saber qui per ves a saber quina Marató de TV3”.

Vocació d'escriptora

Com la Marta a la primera pàgina de la seva novel·la, la Blanca sovint ha pensat en música. “Jo pensava que acabaria sent músic”, diu l’escriptora. El seu pare volia que així fos i va educar-la en la matèria des de tan petita que amb 3 anys ja sabia llegir música. Després va estudiar piano, harmonia i va començar a fer gires de música des d’adolescent. “Jo per dins em sentia escriptora, però era una vida paral·lela. Ni m’ho plantejava”.

De nena va haver de viure com el seu pare era amenaçat per ETA, ja que ell no va voler pagar l’impost revolucionari (una extorsió que consistia en un pagament que demanava l’agrupació terrorista amenaçant amb la mort a certs empresaris). “Anàvem amb escolta a l’escola”.

Amb 11 anys va continuar estudiant música i va formar part durant 10 anys de l’Orquestra Joventut Percussionista de Catalunya (OJPC). També va ser voluntària al Centre Penitenciari Can Brians on hi va dirigir el cor SiFaSol.

Personatges tancats

Ara ha publicat “Els dies robats” on, inspirada per la pandèmia de la COVID-19, ha tancat i aïllat als protagonistes del llibre per veure com interactuen sense tenir res a fer. “Si arribes a llegir aquest llibre el 2019 pensaries que estic boja, que una cosa així no ens passaria mai”.

La Blanca, com molta altra gent, va passar un confinament complicat. “Després d’una angoixa rere l’altre va venir una depressió”.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc. No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00