Última hora

FRANCIA Operación policial en el consulado de Irán en París después de que un hombre amenace con inmolarse

Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Quinze gironins afectats per accidents de trànsit han passat pel programa Invictes en un any

A les comarques de Girona, aquest servei l'ofereix el Grup MIFAS. En Xavi Garcia, que va tenir un accident de moto l'any 2012, ha destacat l'ajuda en l'àmbit laboral

Josep Bécares, coordinador d'Invictes a Mifas.

Josep Bécares, coordinador d'Invictes a Mifas. / BAF

Girona

A les comarques de Girona, quinze persones afectades per accident de trànsit han rebut l'acompanyament del programa Invictes en l'últim any. Aquest servei té l'objectiu de donar suport i orientació a persones que hagin patit politraumatismes, cremades severes o s'hagin quedat en cadira de rodes per un accident a la carretera. Està impulsat pel Servei Català de Trànsit i a les comarques de Girona l'ofereix el grup Mifas.

Es tracta d'un servei "públic, gratuït, fomentat en l'educació social" explica Josep Bécares, coordinador del programa, "amb la idea que la persona es pugui autodeterminar". Per això, els professionals del grup Mifas escolten als usuaris, recullen les seves demandes i inquietuds i després generen un pla de treball per acompanyar-los. "Destinem molt temps a escoltar a la persona per construir un itinerari de vida independent" explica Bécares.

Invictes també treballa amb l'entorn de la persona afectada. És "el moment més difícil i complicat" perquè "la família entra en tensió".

Canvi forçat de vida per un accident en moto

L'any 2012, en Xavier Garcia, assessor laboral a Figueres, va tenir un accident amb moto. En aquell moment, no li van detectar que tenia una lesió a la vertebra. Amb els anys va anar empitjorant fins que el 2021, amb una síndrome d'asiàtica, el van operar i es va veure obligat a canviar de vida. "Abans sortia a caminar a la muntanya i ara no puc, perquè vaig coix. Tampoc puc estar molt temps assegut. No puc anar al cinema, per exemple" explica.

Invictes l'ha ajudat a fer tràmits administratius, com demanar les ajudes per adquirir un coixí anatòmic. També el van acompanyar en el seu canvi de sector professional, ja que va haver de deixar de ser assessor laboral. Garcia explica que ara està estudiant el màster de professor i que espera començar a exercir a partir de l'any vinent.

A més, seguint el vessant d'ajuda comunitària del programa Invictes, també fa classes d'informàtica a una altra usuària del servei.

Reconeix que és una situació complexa: "Costa molt que les teves amistats entenguin la teva nova situació. Si tens un grup de muntanyisme, ells continuaran anant a la muntanya, mentre tu ja no estàs capacitat per fer-ho. Has d'agafar una nova vida i uns nous companys, renovar-te" explica. Apunta que el més complicat és "fer un reset i acceptar que hi ha coses que no podràs tornar a fer o ho hauràs de fer amb limitacions".

El grup MIFAS està preparant uns grups d'ajuda mútua, que reuneixin a persones que hagin tingut un accident de trànsit perquè comparteixin dubtes i inquietuds.

Escolta l'entrevista sencera a Josep Bécares, coordinador del programa Invictes de Mifas, i amb Xavier Garcia, persona usuària.

Josep Bécares, coordinador del programa Invictes i Xavier Garcia, usuari

20:38

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709645641002/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00