Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Economía y negocios

Preguntes i respostes sobre el nou índex de lloguer: me l'abaixaran si ja tinc contracte?

Les pàgines web consideren que no estan obligades a supervisar els anuncis de pisos, mentre el Sindicat de Llogateres exigeix a la Generalitat un règim sancionador

El manual d'instruccions del nou índex de preus al lloguer i entrevista a Carme Arcarazo, del Sindicat de Llogateres

El manual d'instruccions del nou índex de preus al lloguer i entrevista a Carme Arcarazo, del Sindicat de Llogateres

15:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710499131991/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A dos quarts de vuit del matí, el Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat l'índex de preus del lloguer i això vol dir que demà ja estarà en vigor en les anomenades zones tensionades. Catalunya, amb 140 municipis amb aquesta etiqueta, sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona i el litoral, és la primera i única comunitat que començarà a aplicar-lo ja, i serà amb algunes escletxes.

Un dels punts febles de la nova regulació és que no incorpora un mecanisme de sancions. Es podran denunciar els incompliments, però sense un marc sancionador és més fàcil que quedin en paper mullat. Per això, Carme Arcarazo, economista i portaveu del Sindicat de Llogateres, en una entrevista a l'Aquí Catalunya, ha demanat al Govern català una "feina de desplegament" en els pròxims mesos.

Tot el que has de saber del nou índex

Les pàgines d'anuncis de pisos asseguren que ells desconeixen si el propietari és un gran tenidor o tenen davant un pis que s'ofereix per primer cop després de cinc anys fora del mercat, els dos supòsits en els quals s'ha d'aplicar el nou barem.

Els portals, preguntats per aquest programa, no garanteixen que els anuncis compleixin amb la nova regulació. S'emparen en una directiva europea, però és que la nova llei tampoc és taxativa en la qüestió de la publicitat. Donaran la possibilitat als anunciants d'afegir la informació, i prou.

Tinc un pis llogat: em baixaran la quota?

No, perquè no té caràcter retroactiu. Si s'ha de renovar el contracte o fer-ne un de nou, la referència serà el preu de l'anterior. Encara que el pis es trobi en una zona tensionada, els propietaris no estaran sotmesos a l'índex. Només es podrà ajustar a l'alça amb l'actualització de l'IPC o si s'han fet millores a l'immoble.

Com sé quin era el preu de lloguer del pis abans?

Si no apareix en els anuncis, l'única manera de conèixer-lo serà consultar el registre de l'Institut Català del Sòl, l'Incasòl, i no és un tràmit immediat. Amb la poca oferta de pisos que hi ha, potser quan hi tens accés, l'anunci ja s'ha esfumat.

Què passa si llogo un pis que abans no estava en el mercat?

Si fa més de cinc anys que no hi ha estat, s'ha d'aplicar l'índex i no el pot superar. La quota, per tant, haurà d'estar dins de la forquilla del preu mínim i màxim al qual es pot posar de lloguer. Tot i que parlem d'un índex, en realitat es tracta d'un rang de preus.

El pis me'l lloga un gran tenidor...

A Catalunya un gran tenidor és un propietari amb 5 immobles o més. En aquests casos, també s'ha d'aplicar l'índex. La Generalitat està preparant un registre de grans propietaris, i preveu tenir-lo enllestit a finals d'any, però ara mateix, és més complicat esbrinar-ho. S'ha d'anar al registre de la propietat i demanar una certificació que s'ha de pagar. La consulta val uns dotze euros.

Com puc saber si el pis està dins de l'índex?

El Ministeri d'Habitatge té habilitada una pàgina web que et dona els dos extrems de la forquilla: serpavi.mivau.gob.es. Abans, cal introduir algunes dades bàsiques. En tens prou amb la direcció completa, el certificat energètic, si té ascensor o l'estat de conservació. L'altre punt dèbil de l'índex és que els lloguers de temporada i el d'habitacions en queden fora.

Com canvien els preus amb el nou índex?

Fixem-nos, primer, en la Travessera de les Corts. El rang de preus estableix un mínim de 903 euros i un màxim de 1.387 euros. Veiem que el propietari en demana 2.508 euros, és a dir, un 80 % més del que hauria de costar.

Ara saltem al número 179 del carrer pacificat Consell de Cent. Per 65 metres quadrats i una habitació, demanen 2.500 euros al mes. Segons l'índex de preus NO pot superar els mil euros. És a dir, està inflat més del doble. El problema és que l'anunci està en anglès i fa tota la pinta que és lloguer de temporada, per la qual cosa quedaria fora de la norma.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00