Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Ocio y cultura

Ramon Gener: "Jo no veig un cotxe que va de pressa; veig que passa allegretto o presto prestissimo"

El músic i escriptor presenta la novel·la 'Història d'un piano', guardonada amb el Premi Ramon Llull, i demostra que veu el món des d'un punt de vista musical

Entrevista a Ramon Gener a l'Aquí Catalunya

Entrevista a Ramon Gener a l'Aquí Catalunya

15:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710932589304/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El glossari de tecnicismes musicals que Ramon Gener ha inclòs en el seu darrer llibre, la novel·la 'Història d'un piano', és una deferència als lectors. El músic i presentador els té tan interioritzats que veu el món en aquests termes, per bé que no cal saber-los, assegura, per seguir el fil de la lectura: "Quan surti al carrer Casp, potser passarà un cotxe molt de pressa, però jo veuré un cotxe que passa allegretto, allegro ma non troppo o presto prestissimo", ha explicat en una entrevista a l'Aquí Catalunya.

Així funciona el seu "frame" musical". Allegretto és alegre, allegro ma non troppo, alegre però no molt, i presto prestissimo, molt ràpid, com és fàcil d'endevinar. Cada matí, Gener, conegut popularment per ser el presentador de programes de TV3 com "Òpera en texans", "This is art" i "Això no és una cançó", ha explicat que el primer que fa quan es lleva és desitjar bon dia al seu piano, el protagonista de la novel·la, premiada amb el 44è Premi Ramon Llull.

Tot i que es tracta d'un relat novel·lesc, és una història real. El llibre és la biografia d’un instrument, la biografia d’un piano, però no només la història de l’instrument en si mateix, sinó de totes les persones que l’han envoltat des de fa més de 100 anys. El va comprar en una botiga petita de Gràcia, un "antro" que va trobar de casualitat, i se'l va emportar a casa malgrat que estava atrotinat; quan el va dur a arreglar, va veure-hi l'oportunitat de descobrir tots els secrets que amagava.

És un model Grotian-Steinweg, construït a Brunsvic, a Alemanya, i té un número de sèrie i una llista de noms. A través del número, el qual ha inclòs en el títol de la novel·la, esbrinen que el piano és de l'any 1915 i el lloc on es va fabricar. Aleshores, va voler saber qui havien estat els anteriors propietaris i va emprendre un viatge per Europa, amb parades a Alemanya, França, Anglaterra i Polònia.

En l'entrevista, ha explicat que es tracta d'una història de "redempció" i que el llibre, sobretot l'epíleg, és un testament. Ha dit que l'important no és a qui li deixarà l'instrument, sinó que els lectors se'l facin seu. Gener havia publicat altres llibres abans, però fins ara no s'havia atrevit amb una novel·la. Ha publicat ‘Si Beethoven pogués escoltar-me’, l’any 2013; ‘L’amor et farà immortal’, l’any 2016, i ‘Beethoven, un músic sobre un mar de núvols’, el 2020.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00