Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Banyoles utilitza les taronges amargues dels arbres municipals per fer melmelada

Es tracta d'un projecte social i d'aprofitament alimentari que ha comptat amb la complicitat del restaurant Can Xapes i del centre El Puig

Albert Tubert, regidor de polítiques mediambientals i Lluc Quintana, xef de Can Xapes

Albert Tubert, regidor de polítiques mediambientals i Lluc Quintana, xef de Can Xapes / baf

Girona

L'Ajuntament de Banyoles, juntament amb el restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri, ha elaborat uns 80 pots de melmelada de taronges amargues recollides d'arbres municipals. Fins ara, aquestes fruites es donaven als veïns, a entitats socials i en gran proporció, es tiraven. Per posar fi a aquesta situació, enguany el consistori ha posat en marxa una prova pilot i ha utilitzat 800 quilos de taronges per fer melmelada. Una forma d'aprofitament alimentari i de producció KM0, com ha explicat el regidor de polítiques mediambientals, Albert Tubert. Aquests pots no es comercialitzaran i s'utilitzaran com a regal de l'Ajuntament.

Es tracta, a més, d'un projecte social. Els usuaris del centre el Puig es van encarregar de collir les taronges, durant el mes de febrer. Són persones amb discapacitat física, intel·lectual o malalties mental. Han treballat conjuntament amb els alumnes del curs d'inserció laboral del restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri, els encarregats d'elaborar aquest producte. Actualment, el restaurant forma a 23 persones que per diferents motius, no tenen formació professional ni habilitats psicosocials que el món laboral reclama.

Lluc Quintana, xef de Can Xapes, assegura que ha sortit un producte "molt digne i de qualitat". Avisa que és una melmelada "gastronòmica més pensada per maridar amb carn" que no pas per posar en una torrada per esmorzar. El motiu és que la taronja amargant té un gust "molt potent", però Quintana creu que pot ser una ocasió perfecta per reivindicar les melmelades fora dels usos habituals, com ara l'esmorzar.

Porta oberta a la comercialització

En total, s'han aprofitat 800 quilos, però es calcula que anualment els arbres de Banyoles produeixen 3 tones d'aquest cítric. S'ha donat una part de la producció d'aquest any a la fundació Espigoladors, una entitat que lluita pel malbaratament alimentari. L'Ajuntament no descarta en els anys vinents fer-ne més melmelada i comercialitzar-la.

Entrevista a Lluc Quintana, xef de Can Xapes, aquí:

Banyoles utilitza les taronges amargues dels arbres municipals per fer melmelada

11:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712070200641/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00