Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Pau Alabajos: “La música és una arma molt poderosa per canviar la societat”

L’artista creu que només es pot fer cultura a través del posicionament polític

Pau Alabajos al Llapis de Memòria

Pau Alabajos al Llapis de Memòria

54:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712758912247/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora

Avui connectem el “Llapis de Memòria” d’en Pau Alabajos, un músic de Torrent que va començar a tocar una mica per casualitat. Ho va fer pels carrers del barri antic de València. Ara, més de 20 anys després, s’ha convertit en un músic imprescindible pels seus treballs discogràfics elogiats i premiats per la crítica. També, per la seva sensibilitat quan canta i pels poetes que ha musicat i apropat a moltes persones. És un artista que diu veritats com a punys i sempre amb un somriure a la cara. Seria allò que diem de fer activisme a través de l’art.

Activisme a través de la música

En Pau estava estudiant una carrera de filologia catalana a la Universitat de València quan li van oferir de gravar el seu primer disc. “Vaig prendre la decisió de professionalitzar-me”, diu el cantant. Va deixar la carrera i no la va acabar fins 10 anys després quan va agafar-se “un any sabàtic per acabar les assignatures pendents”.

El Pau creu que ser músic és més que cantar. "La música és una arma molt poderosa per canviar la societat. Arriba a molta gent a través del cor". Quan ell va començar la seva carrera artística actuava al carrer, cosa que en aquell moment estava prohibit i perseguit a València. "Érem artistes proscrits que reivindicàvem poder fer música al carrer". Diu, també, que la cultura no pot ser blanca, ja que sempre surt d'un posicionament polític.

Aquesta mirada social de la música també la concreta quan va a instituts a fer tallers de divulgació. “Sempre he volgut tenir un peu a l’aula i un peu a l’escenari”.

Estellés

Al llarg de la carrera d’en Pau, l’obra del poeta valencià Vicent Estellés ha sigut un far de creativitat. Va conèixer a l’escriptor quan va llegir el seu poema ‘Els Amants’, que li va despertar l’amor per la literatura. “És un poeta que va amb mi”.

Diu que haver tingut l’oportunitat de poder portar els versos d’Estellés a noves generacions a través de la música és una de les experiències més gratificants que podria haver viscut com a artista.

El programa

El "Llapis de Memòria" és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel "Llapis de Memòria", hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00