Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Albert Naudín: “No he explicat tot el que m’ha passat a la muntanya per no fer patir a la gent”

L’aventurer explica la seva relació amb la natura i la seva fascinació per Jacint Verdaguer

Albert Naudín al Llapis de Memòria

Albert Naudín al Llapis de Memòria

53:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712847016377/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora

Avui connectem el “Llapis de Memòria” de l’Albert Naudín, productor, guionista i realitzador de cinema. Un aventurer i un amant de la natura amb un esperit lliure que acaba d’estrenar la seva última pel·lícula ‘Canigó 1883’, inspirada en un altre aventurer i un dels personatges catalans més il·lustres: Jacint Verdaguer, un poeta, capellà i un revolucionari que a finals del segle XIX va trencar murs.

Viure la muntanya

L’Albert va ser un nen atípic. ”Vivia als núvols. Era un despistat”. Diu que ho va passar una mica malament a l’escola i que a l’hora del patí s’escapava per viure aventures.

Aquesta vocació aventurera, que la té present des de petit, es va materialitzar quan va començar a gravar les rutes que feia per la natura. Van ser els seus primers passos a l’hora de fer pel·lícules. “Eren reportatges relacionats amb expedicions a la muntanya. Ja havia fet fotografia i em vaig adonar que el vídeo era molt més potent”.

Així i tot, l’Albert no romantitza la muntanya. “La natura prepara sorpreses. Fins ara sempre m’ha respectat. He tingut grans ensurts ,però sempre m’ha anat bé”. De tota manera, confessa que a la seva família no els explica tots els entrebancs amb els quals s’ha trobat per tal de no alarmar-los.

Jacint Verdaguer

El director de ‘Canigó 1883’ diu que se sent completament identificat amb el poeta Jacint Verdaguer, que, com ell, va dedicar part de la seva vida a explorar i documentar la muntanya. L’Albert diu que Verdaguer, a part de capellà i poeta “sobretot era un aventurer”.

Per gravar l’última pel·lícula del cineasta, que està basada en la vida i les expedicions de Verdaguer, van reproduir els seus passos, però es van trobar amb un paisatge diferent del que descrivia el poeta. “Al Pirineu ja no queden glaceres. Les neus perpètues han desaparegut. Verdaguer parlava d’un Pirineu frondós a l’agost. Per trobar-te això ara has d’anar al mes de juny”. D’aquesta manera, per tal de capturar el paratge exacte que volien, només podien aprofitar un mes i mig de l’any.

El programa

El "Llapis de Memòria" és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel "Llapis de Memòria", hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00