Aquí GironaAquí Girona
Ocio y cultura

"En Claudi és aquell tipus de gent de l'entorn cultural dels que et preguntes, ¿de què viuen?"

Gerard Quintana publica 'La puresa de l'engany', on creua la vida ficcionada d'un director de cine fill de casa bona i la història real d'un impostor que va trasbalsar la Girona de principis dels 90

Gerard Quintana, escriptor

Gerard Quintana, escriptor

19:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712925862287/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Gerard Quintana acaba de publicar la seva tercera novel·la, 'La puresa de l'engany', on la història real d'un poeta cubà que va sacsejar la Girona de l'inici dels anys 90, però que va resultar no ser qui deia ser, s'entrellaça amb la de Claudi Careta, un director de cinema que ho pot ser perquè té la vida solucionada i que, com el poeta cubà, també arrossega un passat poc galdós que vol amagar.

La història surt publicada ara, però Quintana la va concebre "fa més de 30 anys" i l'ha escrit "tres vegades". Primer va centrar-se en l'Antoine, aquest suposat poeta que va suplantar una identitat per escapar-se de la Cuba castrista i amb el que Quintana i la banda Sopa de Cabra va interactuar molt intensament: "Fins i tot intervenia de manera brillant als concerts que fèiem a La Planeta i em va deixar la sensació de no haver-lo conegut, d'haver conegut la ficció que ell va muntar", explica l'autor, que reconeix que el llibre "és una forma de dir-li 'em vas enganyar, però jo et volia abraçar i no em vas donar temps per fer-ho'" esfumant-se instantàniament quan es va saber l'engany.

Després del primer redactat, va sorgir la necessitat "d'explicar l'illa de la que ell s'escapa per justificar-lo" i per això hi fa anar "en Clàudi i la Lena, ell també amb un gran engany a sobre" i enllaça les seves vides en una sola història buscant aprofondir "més en el com que en el què".

El resultat és un relat on les connexions entre la història inventada i la real són constants, com les sabates que el personatge Claudi regala a l'impostor Antoine, que Quintana efectivament va regalar a aquell autor. O el viatge a Cuba dels protagonistes, que Quintana va fer en la mateixa època en què transcorre la novel·la o alguns personatges d'aquella Girona que estava passant de la bruta i gris a la cool que tenim ara com Salvador Sunyer, Quintana o els propis Sopa, de qui Claudi diu que la seva música li sembla "un iogurt caducat".

Més enllà de la trama, Claudi Careta, el personatge que fa avançar l'acció és, en paraules de Quintana, "la resposta a una curiositat que he tingut sempre per una certa gent de l'entorn cultural, que són artistes perquè s'ho poden permetre, però que, realment, no saps de què viuen". "El misteri d'aquests personatges és el que fa constuir en Claudi, però entrant-hi en primera persona, fabulant què hagués passat si hagués nascut en una casa bona i hagués viscut de renda".

Girona és l'altre gran protagonista; una ciutat en trànsit des de "la gris i bruta" fins a la que tenim ara, plena de turistes i ciclistes. Quintana diu que no es veu "amb cor de jutjar-la perquè la globalització és el signe dels temps i, de fet, si t'ho mires amb certa distància, ho porta prou bé".

"Em sento com Stuani"

Una altra de les coses en les que ha canviat Girona és en la seva pulsió futbolística. Fins al punt, que Quintana no té problemes per dir que, davant la imminència de Sant Jordi, es sent com Stuani, l'històric davanter de l'equip blanc i vermell. "Els altres llibres havien sortit a començament d'any i arribava a Sant Jordi amb dos o tres mesos de promoció. Amb aquest, entro als últims quinze dies, com als últims quinze minuts d'un partit, amb un ritme i una intensitat molt forta i espero saber marcar també com ho sap fer Stuani".

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Segueix el també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00