Sociedad

Unió de Pagesos exigeix als governs fer amb urgència actuacions per garantir l'aigua de reg

L'ACA adjudica la redacció del projecte de construcció d'una Estació de Regeneració d'Aigua a la depuradora de Reus

Avellaner / ACN

Unió de Pagesos ha instat a la Generalitat i a l'Estat a aprovar les actuacions i les infraestructures necessàries per garantir aigua de reg a la pagesia del Camp de Tarragona. El sindicat ha especificat que en el cas dels cultius llenyosos aquestes millores s'han d'aprovar amb caràcter d'emergència i han d'anar acompanyades d'un pressupost suficient per garantir-ne la supervivència. També ha instat l'ACA i el Departament d'Acció Climàtica a accelerar els tràmits i les obres perquè les depuradores (EDAR) de Reus i Santa Oliva puguin reutilitzar l'aigua per a usos agrícoles. En aquest sentit, l'ACA ha adjudicat la redacció del projecte de construcció d'una Estació de Regeneració d'Aigua (ERA) a la depuradora de Reus.

La redacció del projecte de construcció de l'ERA s'ha adjudicat per uns 202.000 euros i l'equipament podria tractar uns 20.000 m3/dia. El projecte també preveu la construcció d'una conducció fins a una bassa per emmagatzemar l'aigua regenerada. És precisament aquesta aigua la que reclamen els pagesos per poder regar, però no hi ha terminis definits. A banda, l'ACA té previst finançar l'any 2026 l'execució del projecte de millora de tractament biològic de l'EDAR, pressupostat en 2,2 milions d'euros.

Paral·lelament, l'ens destinarà 1,6 MEUR en tres anys per millorar el tractament de les aigües residuals a l'EDAR, unes obres que executarà Aigües de Reus. Els diners es distribueixen en tres anualitats: quasi 689.000 euros el 2024, 500.000 el 2025 i 500.000 més el 2026. Entre els treballs que es faran enguany hi ha la reposició dels equips i adequació de la central de cogeneració, la millora de la ciberseguretat del sistema de monitorització, la reposició del sistema de tracció dels filtres premsa, les obres de reparació integral del digestor secundari i la realització d’un estudi per a la implantació d'un sistema de codigestió que permeti produir més biogàs i fer la instal·lació més autosuficient des d'un punt de vista energètic.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00