Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Enric Teruel: “No estic preparat perquè el meu fill connecti amb el reggaeton”

El músic reflexiona sobre el seu paper com a pare i explica com va influir l’experiència en un dels seus projectes

Enric Teruel al Llapis de Memòria

Enric Teruel al Llapis de Memòria

52:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713192559661/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora

Avui connectem el ‘Llapis de Memòria’ del músic gironí Enric Teruel, un compositor que ha fet unes quantes bandes sonores i que ha creat projectes que, a part de la seva qualitat musical, són autèntics treballs d’antropologia. Com la seva banda ‘Howlin’ Dogs’ amb la qual ha recuperat les cançons populars que es cantaven a les presons o als camps de treball de principis del segle XX als Estats Units. Per tant, avui connectem les cançons d’un home partidari que la música és vida i que la música és un viatge.

Cintes de casset

L’Enric va entrar a la música gràcies a les cintes de casset del seu germà. De nen no tenia una gran inquietud pràctica per a la música. A l’escola tocaven la flauta, però a ell no se li donava gens bé. “La professora em donava el trangle perquè pogués tocar”. Així i tot, coneixia i tenia controlats tots els cassets de casa i li agradava particularment ‘The Cure’. Quan l’artista va veure un concert del grup ‘AC/DC’ li va semblar un espectacle fabulós i va decidir que volia dedicar-se a allò.

Amb una carrera musical molt variada, l’Enric va crear el grup ‘Howlin’ Dogs’ on recuperaven els sons que l’etnomusicòleg Alan Lomax havia enregistrat amb l’objectiu de fer un arxiu de música folklòrica oral que perdurés en el temps i no es perdés.

Sintetitzadors

L’Enric va descobrir els sintetitzadors i en va quedar fascinat. “Sempre m’ha semblat un instrument superinteressant. Pots fer tot el que t’imaginis”.

El músic sempre havia volgut ser pare i quan la seva dona estava embarassada va decidir gravar els sons de les ecografies del seu fill per tenir-ho com a record. Això no obstant, gràcies als sintetitzadors va tenir una idea per a un projecte musical. “Vaig gravar amb un micròfon tots els sons de les ecografies i els vaig fer servir per fer un àlbum de música electrònica”.

Al Lluc, el seu fill, diu que li ha explicat com ha col·laborat d’aquesta estranya manera en una de les cançons, però l’artista diu que creu que encara no és conscient. “Espero que li agradi quan creixi”.

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00