Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Octavi Vilà, nou bisbe de Girona, sobre els casos d'abusos dins l'església: "Un sol cas justifica tots els protocols per evitar-ho i abordar la situació"

En una entrevista a Ràdio Girona, el fins ara abat de Poblet també ha advertit que falten capellans i que no descarten que els feligresos s'hagin de desplaçar a altres parròquies per anar a missa

Octavi Vilà, nou bisbe de Girona, als estudis de Ràdio Girona

Octavi Vilà, nou bisbe de Girona, als estudis de Ràdio Girona / BAF

Octavi Vilà serà nomenat i prendrà possessió com a nou Bisbe de Girona d'aquí a menys d'una setmana, aquest diumenge, en una cerimònia a la Catedral de Girona. Avui ha passat pels micròfons de l'Aquí Girona per explicar com afronta aquesta nova etapa i quins són els principals reptes que haurà de fer front com a màxim representant d'una diòcesi que "encara està descobrint".

Reptes que comencen pel nombre de capellans. Actualment, el bisbat de Girona té 380 parròquies i només una seixantena de capellans en actiu. En aquest sentit, Octavi Vilà ha assegurat que hauran de ser pragmàtics i repensar la gestió de les parròquies. Ha apuntat que alguns feligresos hauran d'anar a una església fora del seu municipi per rebaixar l'activitat dels preveres. "Un prevera ha de conrear la seva vida interior. Sense aquest conreu no pot servir a l'església i a la gent que té al voltant amb garanties. Aquest estrès impedeix els moments de serenor. S'han de buscar fórmules per viure-ho amb pau i amb alegria, no com una càrrega, sinó com un regal que Déu ens ha fet" ha assegurat.

Crític amb la gestió dels casos d'abusos dins l'església

Octavi Vilà també ha sigut molt crític amb la gestió dels casos d'abusos dins l'església. Ha dit que canviar de lloc els religiosos acusats no era una pràctica adequada, i que cal abordar aquestes situacions. "No és un tema de xifres" ha dit "només un cas ja justifica tots els protocols i mesures del món per evitar-ho".

El bisbe també ha defensat la llengua catalana i les tradicions com un punt d'integració per les persones migrades. A més, també ha explicat que va viure el procés independentista "de prop". Alguns dels presos "eren persones amb la qual tenia una relació personal" ha explicat Vilà. Pel que fa a posicionar-se, ha assegurat que calen "solucions polítiques per problemes polítics", però ha defensat que des de l'església són sempre partidaris "d'un missatge consciliador".

Preguntat si caldria revisar aspectes de l'església (com el celibat, la postura sobre l'avortament, l'homosexualitat i el paper de la dona) per guanyar adeptes, Vilà ha assegurat que des dels anys 60 "han canviat moltíssimes coses", però que "a l'església li costen els canvis", "és molt plural" i "hem de mantenir la comunió".

Sobre els dos anys a Girona amb la plaça de bisbe vacant, a ell no li consta que "hi hagi hagut algú que hagi renunciat el càrrec" i assegura que l'administrador diocesà, Lluís Sunyer, ha fet molt bé la seva tasca dins la diòcesi.

Canvi de vida

Vilà, que va rebre la notícia que era l'escollit a través d'un correu, després d'ignorar dues trucades perdudes, assegura que "li fa una mica de por" el canvi de vida. Després de rebre la petició, s'ho va pensar durant cinc dies. "Per una banda, era un canvi de vida considerable dels vint anys que porto al monestir. Significa un ritme de vida molt diferent" explica. "Per altra, ho vaig reflexionar pel compromís que tenia amb la comunitat a Poblet". Sobre el canvi en el dia a dia, Vilà apunta que "en una comunitat monàstica no tens diners, no tens cotxe, no tens res. Tot és de tots i ho has de demanar cada vegada. Això, evidentment, costa una mica d'acceptar".

A més, també ha explicat a Ràdio Girona, que durant el procés de prendre una decisió, només ho va poder compartir amb dues persones: Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona; i amb un monjo amb càrrec a l'orde.

El fins ara abat de Poblet creu que tant els 43 anys com a laic, com els 20 siguent monjo, li serviran en aquesta nova etapa com a bisbe. "L'avantatge de les persones que com jo, van tenir vocacions tardanes, és que saps què és la vida de fora, al que renuncies", ha conclòs.

Escolta l'entrevista sencera, aquí:

Entrevista a Octavi Vilà, nou bisbe de Girona

22:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713179699244/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Segueix el també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.f

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00