Economía y negocios

Acord definitiu: la xinesa Chery s'instal·larà a la Zona Franca

El gegant asiàtic s'instal·larà a l'espai que ocupava Nissan per fabricar vehicles elèctrics

Entrada a les antigues instal·lacions de Nissan a Zona Franca / Arxiu

El grup automobilístic xinès Chery i l'empresa catalana Ebro-EV Motors han tancat l'acord per al desembarcament del gegant asiàtic a les antigues instal·lacions de Nissan a la Zona Franca de Barcelona.

L'acord suposa la primera arribada a Europa com a fabricant de cotxes d'un grup xinès, i permetrà la reindustrialització de la planta que va abandonar la firma nipona a finals del 2021 deixant sense feina uns 2.500 treballadors i impactant de manera molt negativa en el teixit de proveïdors.

Les dues empreses han anunciat la creació d'una 'joint venture' amb participació majoritària d'Ebro per fabricar vehicles Omoda i Ebro a la Zona Franca. El pacte s'ha donat a conèixer aquest dimarts després de mesos d'intenses negociacions i diversos viatges a la Xina per part de les autoritats i de l'empresa, i es segellarà oficialment divendres en un acte a la Zona Franca al que assistiran el president del govern espanyol, Pedro Sanchez, el de la Generalitat Pere Aragones i representats institucionals del govern xinès

Els primers cotxes a finals d'any

L’acord s’ha concretat aquesta setmana a Wuhu en negociacions amb el CEO d’Ebro, Pedro Calef, i el vicepresident executiu de Chery, Guibing Zhang. Tot i que per ara no s’han donat xifres, algunes previsions apuntaven que Chery podria fabricar 50.000 vehicles l’any de la seva marca Omoda a Catalunya.

En un primer moment, Chery ensamblarà els seus vehicles d'Omoda 5 a Zona Franca. Les peces del vehicle, desmuntades en origen, viatjarien des de la Xina a Barcelona, on s'acabaria d'acoblar. Més tard, en el quart trimestre d'aquest any està prevista la fabricació del primer model de la marca Ebro,, que pren el nom de la mateixa marca nascuda el 1954.

Satisfacció dels governs català i espanyol

El ministre d'indústria Jordi Hereu ha celebrat l'acord que fa dies que s'esperava i ha subratllat que contribuirà a la reindustrialització de la zona i generarà noves oportunitats.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha celebrat que amb l'arribada de Chery es culmina "amb èxit" i de "manera molt satisfactòria" la reindustrialització als antics terrenys de Nissan a la Zona Franca. Així ho ha valorat des de la Xina, on s'ha reunit amb directius de la companyia automobilística. "Ens havíem proposat continuïtat industrial amb una activitat vinculada al sector de l'automoció i amb aquest acord ho aconseguim" ha dit.

També els treballadors de Nissan han celebrat l'acord que s'ha fet esperar més de dos anys, durant els quals s'han anat esgotant les prestacions d'atur. L'adeu de Nissan es va anunciar oficialment el maig del 2020. Després de mesos de vagues, es va constituir una mesa formada per la Generalitat, el govern espanyol, els sindicats i la mateixa Nissan per pilotar el procés de reindustrialització de les tres fàbriques, la de Zona Franca, la de Montcada i Reixac i la de Sant Andreu de la Barca, que finalment va acabar caient del procés.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00