Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Historia

Pagar cinc mil euros per una visita privada al Partenó: a Catalunya ja passa el que es plantegen a Grècia

El consultor de la UNESCO, Jordi Tresseras, rebaixa la polèmica i explica que aquestes visites exclusives ja es fan als museus Tyssen i el Prado, i a Empúries es lloga l'espai

El consultor de la UNESCO, Jordi Tresseras, sobre les visites exclusives a l'Acròpolis per cinc mil euros

El consultor de la UNESCO, Jordi Tresseras, sobre les visites exclusives a l'Acròpolis per cinc mil euros

15:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713342957242/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El ministeri de cultura de Grècia s'està plantejant fer visites privades a l'Acròpolis, amb un preu de cinc mil euros. El que està damunt la taula són visites guiades, de grups de cinc persones, en dues franges horàries: a primera hora del matí, abans que obri el complex, i a la nit, un cop hagin tancat els accessos. En una entrevista a l'Aquí Catalunya, el consultor de la UNESCO, Jordi Tresseras, ha explicat que, tot i la controvèrsia, és una proposta "més" per a obtenir finançament per a la conservació dels monuments.

Ha explicat que a casa nostra es fa "des de fa molts anys" i ha posat d'exemple el museu Tyssen de Madrid, en el qual una visita guiada en un grup de màxim cinquanta persones també costa cinc mil euros, mentre a El Prado, en demanen quatre mil. A Catalunya, es pot llogar un espai per a fer un casament a les runes romanes d'Empúries per bé que "no pots fer la copa de cava damunt del mosaic", perquè hi ha una sèrie de restriccions. També lloguen els seus espais el MNAC o el patí d'armes de Montjuïc, amb preus "estandarditzats".

Tresseras explica que els països de la Mediterrània han de buscar aquestes fórmules de finançament perquè no tenim les lleis de mecenatge que tenen als països anglosaxons, on les donacions són "milionàries" perquè comporten beneficis fiscals.

Una mesura "elitista"

A Grècia, de moment només es tracta d'una idea, però hi ha arqueòlegs que han posat el crit el cel, segons recollia un reportatge del diari britànic The Guardian. Les visites privades a l'Acròpolis són motiu de debat en el bressol de la democràcia, i els guies turístics se'n fan creus, perquè atempta contra aquest esperit. Els operadors turístics pressionen des de fa temps perquè aquestes visites exclusives siguin una realitat.

Adverteixen que si hi ha persones que han pagat cinc mil euros per a la visita se sentiran amb el dret de fer el que vulguin, i no seria d'estranyar veure-hi propostes de matrimoni o persones bevent xampany damunt de la muntanya rocosa. Fins ara, només els líders mundials, la reialesa i alguna celebritat hi havien tingut accés fora de l'horari d'obertura. El públic, a excepció dels acadèmics i conservacionistes, té un dia (la lluna plena d'agost) per gaudir dels temples a la nit.

El problema de les visites exclusives a l'Acròpolis

Tresseras, expresident a Espanya del Consell Internacional de Monuments, assenyala que el problema té a veure amb les franges horàries. Fins ara el complex obria a les 8, i la franja del matí per a les vistes privades acabaria a les 9. Això vol dir que l'hora d'obertura de l'Acròpolis, per al públic normal seria una hora més tard.

Els guies turístics consideren que això és un desastre perquè l'estiu passat van tenir temperatures rècord, a dalt no hi ha ombres, i el que estan demanant és obrir abans. L'Acròpolis està molt massificada i ja hi ha franges horàries i controls molt estrictes. L'estiu passat van tenir vint-i-dos mil visitants cada dia, quasi el doble que la Sagrada Família.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00