Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Els senglars i els cabirols es mengen entre el 6 i el 8% de la collita de raïm de l'Alt Empordà

La Generalitat i els productors posen en marxa aquesta primavera una prova pilot per allunyar-los amb olors

Les vinyes es ruixen amb un producte amb un gust i una olor que no agrada al cabirol.

Les vinyes es ruixen amb un producte amb un gust i una olor que no agrada al cabirol. / Generalitat de Catalunya

Els viticultors de l'Alt Empordà calculen que els senglars i els cabirols ja se'ls mengen entre el 6 i el 8% de la collita de raïm. Aquesta primavera, la Generalitat intentarà allunyar els cabirols ruixant les vinyes amb un repel·lent que actua sobre el gust i l'olor.

És una prova pilot que es farà en quatre camps d'Agullana, Capmany, Cadaqués i la Selva de Mar que tenen zona boscosa -refugi de cabirols i senglars- a tocar. A la primavera ruixaran les fileres de vinyes que hi ha als marges dels camps amb un producte que fa que canvïi el gust i l'olor de la vinya per al cabirol. A l'estiu hi instal·laran difusors per evitar que el producte toqui el raïm.

I és que, com adverteix la presidenta de la DO Empordà, Carme Casacuberta, aquests animals ja es mengen més de 500.000 quilos d'una collita que l'última temporada va superar els 8 milions de quilos.

Aquesta estratègia ja s'ha aplicat en d'altres zones de Catalunya i una variant també s'ha provat a Santa Pau (Garrotxa) per protegir el fesol i va combinada amb les batudes, que estan anant a l'alça els últims anys; en el cas del cabirol, de manera exponencial. En concret, les batudes de cabirol han passat d'11 a 29 d'un any per l'altre i s'han abatut 90 senglars i 10 cabirols.

Cabirol i Senglar ja es mengen un 8% del raïm de l'Alt Empordà

05:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713446741253/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Segueix el també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00