Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Guillem Seva: “No hi ha millor felicitat que passar-te tot el dia llegint”

El llibreter explica la seva íntima i llarga relació amb la literatura

Guillem Seva al Llapis de Memòria

Guillem Seva al Llapis de Memòria

54:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713883606003/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora

Avui celebrem la diada de Sant Jordi amb un “Llapis de Memòria” molt especial. El d’en Guillem Seva. Llibreter, lector voraç, infermer en excedència i un home molt inquiet culturalment. D’aquelles persones que viuen moltes vides gràcies a la cultura, al teatre, a la música, a les tradicions i, sobretot, als llibres.

Volem celebrar una diada tan important com la d’avui amb una de les moltes persones que viuen Sant Jordi a primera línia.

Connectar amb la gent

En Guillem tenia clar que volia una professió amb la qual pogués estar en contacte amb les persones. Va estudiar per ser tècnic de laboratori i a partir d’allà, explica, el camí natural era acabar en infermeria. “No tenia una vocació natural, però quan vaig començar em va agradar molt, sobretot el contacte amb els pacients i la part dels pal·liatius, de final de vida”.

Va estar un any a pal·liatius, acompanyant els pacients en els seus últims moments. “És l’experiència més meravellosa que he tingut mai. És el veritable sentit de la infermeria: acompanyar”.

Diu que les primeres vegades que mor un dels pacients és molt dur, però s’ha d’aprendre ha ser fort. “Si et poses a plorar no ajudes a la persona”. S’ha d’estar al costat d’aquella persona i deixar que marxi quan i com ell decideixi.

Solitud

L’escriptor ha hagut d’aprendre a conviure i estimar la soledat. A l’escola se sentia una mica apartat perquè era un aficionat a la cultura en una edat on aquest tret no es valora com cal. “El fet de tenir gent al teu voltat no vol dir que no puguis sentir-te sol. Tinc gent que m’estima, però sempre m’he sentit molt sol i he hagut d’aprendre a conviure i estimar aquesta soledat”.

Un dels seus refugis per connectar amb ell mateix és la literatura. “Els llibres sempre han sigut l’entorn natural per a mi. A casa sempre hi havia i no tenia cap impediment ni cap filtre per llegir res”.

Va demanar una excedència de la feina quan li van oferir una feina per fer de reforç de Nadal en una llibreria. El treball temporal va passar a fix i ara s’hi dedica plenament. “M’ho prenc com un regal. Si pogués treballar sempre de llibreter seria feliç”.

En Guillem també fa recomanacions literàries a la xarxa social Twitter. La iniciativa té bastant èxit i diu que fis i tot el venen a veure a la llibreria. Quan això passa, explica, ell es “mor de vergonya”.

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00