Política

ERC i Junts carreguen contra la "comèdia" i la "frivolitat" de Sánchez

El PSC considera que la continuïtat de Sánchez és "la millor notícia per a Catalunya" i els comuns li demanen accelerar per combatre el 'lawfare'

ERC i Junts carreguen contra la "comèdia" i la "frivolitat" de Sánchez

ERC i Junts carreguen contra la "comèdia" i la "frivolitat" de Sánchez

06:42

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714403233214/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Esquerra i Junts acusen Pedro Sánchez d'irresponsable després d'haver estat "5 dies de vacances". Els independentistes titllen el moviment del president del govern d'electoralista, de cortina de fum i de sobreactuació desproporcionada. "La democràcia recula i ho fa amb la complicitat del PSOE", asseguren els sobiranistes qui critiquen a Sánchez per no haver fet cap proposta per frenar la dreta i la ultradreta.

Esquerra acusa Sánchez de fer teatre

Des de Girona, els republicans retreuen a Sánchez que per frenar la dreta i la ultradreta "no cal agafar-se un pont de cinc dies" i asseguren que al feixisme se'l combat de cara. "Ni cinc dies, ni cinc hores ni cinc minuts", asseguren des d'Esquerra, un partit que treu pit per no haver abandonat mai, tot i els moviments de la dreta i extrema dreta "que n'han sigut uns quants" per reprimir-los. El candidat d'Esquerra carrega contra Pedro Sánchez per haver "utilitzar l'empatia i la solidaritat" de molta gent i titlla de "comèdia" els 5 dies de reflexió que ha agafat Pedro Sánchez per decidir si valia, o no, la pena seguir al capdavant de la Moncloa. "En política no tot s'hi val" assegura Pere Aragonès qui creu que Sánchez ha estat protagonitzant un "circ" durant aquests 5 dies. Per cert, que Esquerra ha denunciat a la Junta Electoral Central la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en considerar que ha fet electoralisme per afavorir la candidatura dels socialistes en les eleccions de Catalunya del pròxim 12 de maig. En aquest sentit, els republicans reclamen a l'organisme electoral que prohibeixi l'entrevista que el president espanyol concedirà aquest dilluns a la nit a TVE, o que, si no pot ser, s'atorgui a les altres formacions polítiques un espai similar a la televisió pública espanyola.

Junts veu "irresponsabilitat" i una voluntat "d'interferir" en les eleccions

Junts per Catalunya ha mostrat la seva indignació per la compareixença de Sánchez, i l'ha acusat d'haver fet un acte impropi del seu càrrec. "És una greu irresponsabilitat utilitzar les emocions sobre el patiment que representa un assetjament mediàtic indigne per fer tacticisme electoral i interferir en les eleccions catalanes", ha etzibat el secretari general del partit, Jordi Turull, en una declaració sense preguntes des d'Argelers.

El partit de Puigdemont ha lamentat que Sánchez no hagi fet cap proposta i li ha recordat que volen reformes "a fons". En tot cas, ha criticat que el partit socialista i el president espanyol no hagin intervingut durant anys davant de les maniobres de la ultradreta, fins que no els han afectat personalment: "l’aplicació vergonyosa del 155, l’empresonament arbitrari i la vulneració de drets fonamentals no eren mostres més que evidents de la gravetat de l’avaria democràtica espanyola?". Turull ha conclòs que la democràcia espanyola "fa anys que recula, però també ho ha fet amb la complicitat del PSOE, que ha anat venent per Europa que no existia cap problema sistèmic".

ARGELÈS-SUR-MER (FRANCIA), 27/04/2024.- El secretario general de JuntsxCat, Jordi Turull, da un discurso durante un mitin electoral en la localidad gala de Argelès-sur-Mer, este sábado. EFE/ David Borrat

ARGELÈS-SUR-MER (FRANCIA), 27/04/2024.- El secretario general de JuntsxCat, Jordi Turull, da un discurso durante un mitin electoral en la localidad gala de Argelès-sur-Mer, este sábado. EFE/ David Borrat / David Borrat

"És la millor decisió, en especial per a Catalunya"

El candidat del PSC, Salvador Illa ha celebrat la decisió de Pedro Sánchez "Estic content. Crec que és la millor decisió per tots, per Catalunya en especial, però també pel conjunt d'Espanya i sobretot per totes les persones que considerem la política com un servei públic que busca millorar la vida de les persones". Els socialistes confien que Pedro Sánchez s'incorpori a la campanya electoral catalana, un cop reorganitzi la seva agenda. "Em faria il·lusió que vingués", ha dit en una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies. Si es manté la planificació prevista, Sánchez estarà dijous al vespre a Sant Boi de Llobregat.

El candidat socialista ha insistit que no hi ha hagut cap mena de càlcul polític o electoral en la decisió del president del govern d'aturar-se cinc dies. "Ha estat una qüestió personal. Conec prou bé al president per a saber que no hi ha motius ocults"-ha dit. Salvador Illa es mostra "molt esperançat" per la reacció de "resistència col·lectiva a una manera d’entendre la política". Pel que fa a una possible reforma del poder judicial derivada de l'episodi dels últims dies, Illa creu que el "nus de la qüestió" està "en quins límits ens posem a l'hora d'exercir la política".

Al vespre, en un míting al TecnoCampus de Mataró, Salvador Illa s'ha compromès a duplicar la inversió en universitats i recerca fins a arribar a l'1% del PIB català. També vol duplicar el nombre d'estudiants que es formen a Catalunya en l'àmbit STEM fomentant les vocacions, especialment entre les noies, des de l'educació primària.

Els comuns demanen a Sánchez que reaccioni

Des de la seu dels comuns a Barcelona, la candidata Jéssica Albiach ha demanat a Pedro Sánchez una regeneració democràtica real i governar a l'ofensiva. Albiach ha dit que respecta la decisió que ha pres aquest matí el president del govern espanyol, però l'ha avisat que ha de servir per reaccionar: "Aquest teòric punt i a part ha de servir per reaccionar. És el moment d'acabar amb el lawfare, impedir que continuï existint. És cert que ara li ha tocat a Sánchez, però també l'ha patit altra gent d'altres espais polítics".

En la mateixa línia, la candidata dels comuns ha assegurat que la situació que viu el president espanyol no la viu per ser Pedro Sánchez, sinó pel càrrec que té i pel que representa. Albiach ha proposat derogar la llei mordassa i renovar la cúpula del poder judicial sense esperar cap acord amb la dreta. "Amb aquesta dreta no es pot pactar. Tenen ticks antidemocràtics i, ara mateix, és impossible arribar a cap acord" ha sentenciat.

El PP acusa Sánchez de voler eliminar la llibertat de premsa

En un acte a Sabadell, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha acusat Pedro Sánchez de fer teatre i de voler eliminar la llibertat de premsa. "Ha fet una compareixença sense preguntes, sense mitjans. Aquesta nit ha escollit ell el mitjà que l'entrevista. Això és voler eliminar la llibertat de premsa" ha dit. Gamarra també ha dit de Sánchez que és un mentider i que ho té tot planejat amb Carles Puigdemont per governar després de les eleccions del 12 de maig: "Tu em recolzes a la Moncloa i jo et recolzaré a la Generalitat".

Tant la secretària general del partit com el candidat a la Generalitat, Alejandro Fernández, han definit al candidat del PSC, Salvador Illa, com un "actor secundari": "És un titella de Pedro Sánchez que compleix amb els seus interessos". Fernández ha dit que Illa és "incapaç de dir el que pensa en veu alta al president del govern".

La CUP denuncia "ingerència política" a les eleccions catalanes

La candidata de la CUP, Laia Estrada, ha denunciat la "ingerència política" que s'està vivint amb les eleccions catalanes. Des de la formació anticapitalista, sostenen que per avui tenien un altre menú: "Havíem de parlar de polítiques d'habitatge i estem parlant, com ja portem cinc dies, de què passa amb el PSOE i amb Pedro Sánchez". La CUP insta als socialistes a fer autocrítica i els retreu que van ser ells mateixos els qui van utilitzar aquestes clavegueres per infiltrar policies als moviments socials per espiar els qui són avui els seus socis de govern.

"Pedro Sánchez s'està mostrant com una víctima de les clavegueres de l'estat, i no neguem que sigui víctima d'aquestes clavegueres, però recordem que el PSOE ha utilitzat aquestes clavegueres quan li ha interessat". La candidata cupaire reclama que es torni a posar el focus "a casa nostra" i demana a Junts, ERC i comuns a fer un gran bloc social i democràtic que permeti avançar en drets i llibertats com l'autodeterminació.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00