Política

Programa de Comuns Sumar per a les eleccions a Catalunya: aquestes són les propostes de Jéssica Albiach

Els comuns aposten per defensar l'accés a l'habitatge, l'educació i la sanitat públiques, i una transició ecològica verda

SANT FELIU DE LLOBREGAT, 27/04/2024.-La candidata de Comuns Sumar a la presidencia de la Generalitat, Jessica Albiach, participa este sábado en un acto en Sant Feliu de Llobregat. EFE/ Marta Pérez / Marta Perez (EFE)

Comuns Sumar ha marcat des de l'inici de la campanya les quatre línies principals en què es basa el programa: accés a l'habitatge, educació i sanitat públiques, i una transició ecològica verda. Els comuns es presenten a les eleccions del 12 de maig a Catalunya com a “model de futur”. Els de Jéssica Albiach asseguren que no pactaran amb la dreta, que estan en contra de l'ampliació de l'aeroport del Prat, i de la construcció del Hard Rock, un complex d'oci i casinos, a Tarragona. Una proposta que ja van marcar com a "línia vermella" per a l'aprovació dels pressupostos de Pere Aragonès i que va acabar amb la convocació de les pròximes eleccions. En els últims comicis, els comuns van treure vuit diputats al Parlament. Aquesta vegada confien mantenir-se o, fins i tot, millorar aquests resultats. La darrera enquesta del CIS els dona entre 3 i 6 escons.

Más información

El lema: "La Catalunya que ve"

"La Catalunya que ve" és el lema escollit pels comuns per a les eleccions al Parlament. Segons el partit, és un lema que reflecteix amb “esperança, ambició i visió de futur els canvis que Catalunya necessita”. Els d'Albiach asseguren que és el moment d'obrir una nova etapa, amb propostes noves que apuntin cap al futur.

Accés a l'habitatge

Les mesures sobre habitatge són algunes de les principals que porten els comuns davant de l'“emergència habitacional a Catalunya”. Els d'Albiach volen que deixi de ser “un negoci i sigui un dret, com realment és”. Per aquest motiu, algunes de les propostes demanen regularitzar els lloguers de temporada, així com el lloguer d'habitacions, incrementar en 15.000 habitatges nous de lloguer social el parc públic d'habitatge de la Generalitat de Catalunya en els pròxims quatre anys i la creació d'un impost antiespeculació. Un impost que obligaria a pagar el 30% del cost de l'immoble a aquelles persones que compren un pis o una casa sense que sigui per residir. Una altra de les iniciatives -defensa i aplicada ja per l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, quan era al càrrec- aplicar la reserva del 30% d'habitatge de protecció pública a les noves promocions i grans rehabilitacions de més de 400m².

Educació i sanitat públiques

En matèria d'educació, les propostes de Comuns Sumar passen per la defensa de l'escola pública. Per això, per al curs 2025-2026, proposen una inspecció dels centres concertats i aplicar la normativa existent que retira el concert a aquelles escoles i instituts que segreguen l'alumnat per sexe. També, aleshores, aposten per "avançar" cap a la gratuïtat del menjador escolar i incrementar l'oferta d'ensenyaments postobligatoris. Altres mesures en educació són destinar recursos als ajuntaments perquè puguin oferir activitats extraescolars gratuïtes i mantenir i defensar el model d'immersió lingüística.

D'altra banda, a sanitat, plantegen que les visites mèdiques presencials en atenció primària es realitzin en menys de 48 hores laborables, reduir a menys de tres setmanes les consultes amb especialistes o les no urgents, i a menys de tres mesos l'espera per a les intervencions quirúrgiques. Els comuns aposten per garantir l'accés universal al sistema sanitari públic a totes les persones que viuen a Catalunya i augmentar els serveis públics. Incloure així les especialitats de dentista, fisioterapeuta i òptica a la sanitat pública.

Transició ecològica verda

La transició ecològica és un altre dels punts clau per a Comuns Sumar. Algunes de les iniciatives que suggereixen és la creació d'una vicepresidència d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica i un pla de mesures per reduir les emissions de gas amb efecte d'hivernacle amb l'any 2030 a l'horitzó. A més, acordar un pla de tancament de les centrals nuclears a Catalunya, aconseguir el 100% d'energies renovables abans del 2050 i cobrir la meitat de la demanda elèctrica a partir de fons renovables, eòlica i fotovoltaica, el 2030.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00