Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Jaume Felip: “La ràdio no morirà mai”

El col·leccionista parla de la seva gran afició i de la necessitat de trobar algú que es faci càrrec del seu lot de ràdios

Jaume Felip al Llapis de Memòria

Jaume Felip al Llapis de Memòria

55:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715096135822/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora

Avui connectem el ‘Llapis de Memòria’ d’en Jaume Felip, propietari d’una col·lecció de més de 2.500 aparells de ràdio que va començar a reunir quan només era un adolescent. La seva passió per les ràdios el va atrapar amb només 7 anys, quan va al·lucinar en veure que d’una caixa de fusta en sortissin unes veus. Avui coneixerem la seva història i l’objecte del seu furor.

L’origen de l’afició

En Jaume diu que la ràdio ho és tot per ell. No li interessen els locutors, sinó tot el que hi ha a dins de l’aparell.

El seu amor cap a aquests dispositius li va néixer amb 7 anys, quan va escoltar la radiotransmissió d’un partit de futbol. En aquell moment li va aparèixer la inquietud de descobrir com podia ser que aquella caixa parlés.

Amb 13 anys va començar a treballar i un company de feina, que havia treballat en una fàbrica de ràdios, li va explicar tot el que volia saber. Amb el primer sou es va comprar les peces que necessitava i es va construir la seva primera ràdio. “Després van venir molts altres experiments”.

Un magatzem ple de ràdios

El Jaume se sent orgullós de tenir un magatzem pràcticament inexpugnable per guardar els objectes de la seva col·lecció. “És un búnquer. Hi ha molta mala llet, per allà”.

Allà hi guarda objectes tan insòlits com una petita ràdio japonesa de 3 centímetres per cantó, que “és una cucada”, o una que va ser fabricada pels nazis. Diu que ha gastat molts diners en aquesta afició, però que ha sabut comprar. Explica que anava a fires de segona mà per buscar ràdios i s’esperava al vespre per comprar-les més barates, ja que l’amo no se les volia tornar a emportar cap a casa.

El col·leccionista vol que es faci un museu amb les seves ràdios, però, de moment, ningú s’ha mostrat interessat en comprar-li la idea.

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00