Vídeo

ELECCIONES EUROPEAS Sigue el debate electoral con cinco cabezas de lista europeos y la ausencia de la ultraderecha

Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

L'Hospital Trueta crea una unitat específica per a malalties autoimmunes

Des d'aquest centre s'hi atén més de 500 pacients afectats de lupus, esclerodèrmia, síndrome de Sjörgen, vasculitis o miopaties

Alguns dels integrants de la unitat de malalties autoimmunes sistèmiques de l'Hospital Josep Trueta de Girona.

Alguns dels integrants de la unitat de malalties autoimmunes sistèmiques de l'Hospital Josep Trueta de Girona. / Salut Girona

L'Hospital Josep Trueta ha creat una Unitat de Malalties Autoimmunes Sistèmiques, un tipus de patologies que tenen com a característica principal que el sistema immunitari reacciona contra òrgans i teixits sans del propi cos. Actualment, des de l'hospital de referència de les comarques de Girona es fa seguiment de més de 500 pacients afectats de lupus eritematós sistèmic, l'esclerodèrmia, la síndrome de Sjögren, les vasculitis o miopaties.

La constitució d'aquesta unitat permetrà oferir una atenció més coordinada i contínua a aquests pacients, i ajudarà a afavorir la coordinació entre els diferents serveis i professionals implicats en els tractaments. La complexitat de les patologies autoimmunes sistèmiques fa que la unitat hagi de ser multidisciplinar i que compti amb reumatòlegs, nefròlegs, internistes, neuròlegs, pneumòlegs, otorrinolaringòlegs, especialistes de l'aparell digestiu, oftalmòlegs, dermatòlegs i professionals del Laboratori d’Anàlisis Clíniques i dels departaments d'Anatomia Patològica o Farmàcia.

Durant els darrers tres anys, els seus professionals havien posat en comú casos clínics i compartit la presa de decisions mitjançant un comitè mensual. Tot i això, la voluntat d'oferir una atenció més àmplia i coordinada, de disminuir el risc de complicacions i de millorar la qualitat de vida dels pacients amb una malaltia autoimmune ha impulsat la constitució formal de la unitat.

Amb aquesta voluntat de millorar l'accessibilitat dels pacients als serveis i especialistes i d’atendre qualsevol incidència, s'hi han incorporat professionals d'infermeria, encarregats d'informar i orientar cada pacient en la malaltia i els tractaments, i d'aprofundir en el control global dels riscos associats, com són afectacions cardiovasculars, l'osteoporosi o les infeccions.

La constitució de la unitat també suposarà un impuls en la creació de protocols mèdics, circuits i processos assistencials comuns per poder millorar l’assistència i el seguiment dels pacients.

D'altra banda, es treballarà per ampliar el suport i l'assistència compartida amb els hospitals comarcals gironins mitjançant una comunicació fluida i la possibilitat d'organitzar reunions mensuals per tractar casos complexos. Des de la unitat, també es vetllarà per la implementació de formació reglada vinculada a la patologia autoimmune, amb l’organització de sessions científiques al llarg de l’any.

Les malalties autoimmunitàries sistèmiques

Les malalties autoimmunitàries sistèmiques són afectacions poc freqüents i d'alta complexitat. Poden comportar una gran morbimortalitat per als pacients, afectar sistemes vitals, com el renal, el neurològic, el digestiu o el cardiovascular i deixar seqüeles per a tota la vida. Els tractaments també són complexos i sovint comporten la immunosupressió del pacient. És, per tant, molt important la detecció precoç, el seguiment estret (per tal de detectar brots o complicacions de les teràpies administrades) i l'abordatge multidisciplinari.

A l'Aquí Girona n'hem parlat amb la nefròloga Nàdia Martín.

Nàdia Martín, nefròloga

07:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715172551349/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Segueix el també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00