Economía y negocios

La inflació puja dues dècimes a l'abril i se situa en el 3,3% impulsada pel preu de l’habitatge i l’alimentació

Al conjunt de l'Estat, l'IPC va augmentar una dècima i també va quedar fixat en el 3,3%

Una mujer mira un producto junto a su carro de la compra en un supermercado. / Getty

La inflació va pujar dues dècimes a Catalunya a l'abril i la variació anual es va situar en el 3,3% per l'impuls del preu de l'habitatge i l'alimentació, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Concretament, el preu de l'habitatge va experimentar un increment del 3,9% a Catalunya durant l'abril, quasi tres punts més que al març, mentre que els aliments i les begudes no alcohòliques van augmentar un 4,1% davant el 3,9% del març. També destaca l'augment dels restaurants i hotels, amb un 4,2%, tot i que baixa sis dècimes en comparació al març. Al conjunt de l'Estat, l'IPC es va situar en el 3,3%, una dècima més que la dada registrada al març, i la inflació subjacent en el 2,9%, quatre dècimes menys.

A banda dels aliments i begudes no alcohòliques (+4,1%) i l'habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles (+3,9%), també destaca l'augment dels restaurants i hotels, amb un 4,2%, tot i que baixa sis dècimes en comparació al març. Els preus del transport van pujar un 3,4%, dues dècimes menys que al març, mentre que l'educació es va mantenir estable, amb un 3,3% més.

Pel que fa la categoria de només aliments, l'increment va ser del 4,2%, dues dècimes més que al març, mentre que els preus de les begudes no alcohòliques van pujar una dècima, fins al 3,2%; i les alcohòliques també ho van fer amb una dècima més, fins al 2,7%. Si s'analitzen més al detall productes del cistell de la compra, la carn de vaca va moderar el seu creixement fins a l'1,7% davant el 2% del març mentre que la de porc va créixer un 3,9%, 1,6 punts menys que al març i la d'au va retrocedir un punt, fins al 2,6%. En canvi, el preu de la carn d'oví va pujar un 8,8%, tres dècimes més.

Els preus del peix fresc i congelat també va moderar el seu creixement, fins al 3,6% davant l'increment del 6,7% del mes anterior mentre que els de l'oli i greixos continuen escalant, fins al 51,1% davant el 48,3% corresponent a la variació anual del març. Les fruites fresques van pujar un 13,4% mentre que el preu de les llegums i hortalisses fresques va caure un 5,2%.

D'altra banda, els preus del vestit van moderar el seu creixement fins a l'1,2% davant el 2,3% del març i el calçat i les seves reparacions van pujar un 2% davant l'1,1% del mes passat.

Al conjunt de l'Estat, l'IPC es va situar en el 3,3%, una dècima més que la dada registrada al març. Un dels grups que més van contribuir a l'alça de preus a l'Estat va ser l'habitatge, amb una taxa anual que va incrementar-se 2,5 punts, fins al 4%, per l'augment dels preus del gas davant el descens de l'abril del 2023; i als preus de l'electricitat, que van pujar menys però contrasten amb el descens del mateix mes de l'any passat.

També van destacar els aliments i les begudes no alcohòliques, que van situar la taxa de creixement en el 4,7%, quatre dècimes per sobre les del març. L'augment es deu a l'augment del preu de la fruita i les llegums i hortalisses davant el descens del mateix mes de l'any passat, segons apunta l'INE.

Per comunitats, les taxes anuals positives més important es van registrar a Galícia, amb un 3,7%, seguit de les Illes Balears i Castella-La Manxa, ambdues amb un creixement del 3,6%. De fet, els preus van pujar en tots els territoris de l'Estat i on ho van fer menys va ser a Melilla (+2,5%) i a Navarra (+2,9%).

L'IPC a l'Estat es va situar en el 3,3%, la mateixa taxa que, a banda de Catalunya, també es va registrar a Andalusia, Aragó, el Principat d'Astúries, les Illes Canàries, Castella-Lleó i el País Valencià.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00