Sociedad

"S'han trobat a faltar propostes en favor de la igualtat de gènere en els debats electorals"

Entrevista a Jos Farreny Justribó i Rosa Castillo Cervelló, de la junta de l'Associació Veïnal del barri de Balàfia

Presidenta i vice-presidenta segona de l'associació veïnal del barri de Balàfia, durant l'entrevista a Ràdio Lleida.

Segueix el canal de la SER a WhatsApp
Hi trobaràs tota la informació, l'esport i l'entreteniment. L'actualitat del dia i les notícies d'última hora. Els millors videos i moments ede la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Subscriu-t'hi ara

"S'han trobat a faltar propostes en favor de la igualtat de gènere en els debats electorals"

28:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000056045/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Dos dies després de les eleccions al Parlament, analitzem amb la Jos Farreny Justribó i la Rosa Castillo Cervelló, presidenta i vicepresidenta segona de l'Associació Veïnal del barri de Balàfia el pes de les propostes feministes en els debats electorals. I ho fem justament amb aquestes representants veïnals per la seva lluita, durant anys, per la igualtat i els seus èxits derivats d'aquesta lluita com ara que Balàfia sigui ara per ara el barri de la ciutat de Lleida amb més carrers i espais públics amb noms de dona.

Per a Farreny "ha faltat en l'agenda electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya" referències públiques sobre les propostes dels candidats per millorar en termes d'igualtat d'oportunitats i de preservar els drets de les dones a tenir les mateixes oportunitats que els homes. També ha faltat que es parlés "molt més del tema de la violència masclista", tenint en compte la xacra que suposa -l'any passat 14 dones mortes a mans de les seves parelles o ex parelles a Catalunya-. "No se n'ha parlat prou o més aviat no se n'ha parlat gens en els debats electorals" dels candidats de les diferents formacions polítiques. "Ara que venen les eleccions europees, esperem que sí que hi sigui aquest tema, a l'agenda" de les candidatures.

Millores en mobilitat

Sense deixar la perspectiva de gènere i parlant de serveis que falten a Balàfia, Rosa Castillo, que porta temes d'urbanisme i mobilitat a l'associació veïnal, enumera algunes mancances "fruit de passejades diagnòstiques que fem pel barri" com ara: "il·luminació, que té molt a veure amb la seguretat, tot el que és voreres estretes per les quals és difícil que hi puguin circular cadires de rodes, cotxets o carros de la compra, o parades d'autobús sense seients per l'espera". I sobre els autobusos, es queixa que en la linia L-8, de Balàfia, a vegades cal esperar mitja hora entre un autobús i el següent i això perjudica especialment les dones, perquè son elles les que agafen més sovint l'autobús per fer desplaçaments per la ciutat.

Porta a porta

Sobre el fet que per raons contractuals arran d'una denúncia del Comú, la Paeria de moment no retiri el porta a porta de la part dels barris de Balàfia i Pardinyes on està implantat, Farreny diu que a Balàfia la repercussió és minsa ja que la part del barri on es va implantar aquest sistema de forma experimental representa un percentatge petit si es compara amb el barri senser. Tot i això, sí que diu que l'associació està per les tres "r" (Reciclar, reduir, reutilitzar) i que si encara no hi ha prou consicienciació entre els veïns i veïnes per fer bé el reciclatge, cal fer campanyes de sensibilització per a promoure un bon ús dels serveis públics, com és la recollida de brossa.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00