Sociedad

Tecnologia per una agricultura més sostenible

A l'IRTA Mas Badia proven diferents aplicacions tecnològiques per "optimitzar els recursos" al camp. L'objectiu és que a la llarga els agricultors les apliquin.

Un tractor al camp de pomeres de l'IRTA Mas Badia

Un tractor al camp de pomeres de l'IRTA Mas Badia / ACN

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) ha impulsat una iniciativa per a la digitalització del sector agroramader: els Agrolabs Digitals. En el marc d'aquest projecte, que tindrà una durada de quatre anys i un pressupost de 7 milions d'euros, estan provant tecnologies per tal d'optimitzar els recursos en el camp, com l'aigua o els fitosanitaris. Avui, a les instal·lacions de Mas Badia (La Tallada d'Empordà) s'han presentat quatre exemples aplicats a l'agricultura. L'objectiu final del projecte és que els agricultors acabin incorporant aquestes tecnologies i "es puguin guanyar més bé la vida" com explica en Joan Bonany, el director del centre.

Una d'aquestes tecnologies és un tractor amb uns sensors ultrasons que detecten el volum de l'arbre. Així, si la pomera és més grossa, se li aplica més quantitat de fitosanitaris; i si és petita, menys. Ara els productors apliquen una mitjana de producte independentment del volum. "Això suposa en un estalvi de fitosanitari, que significa un estalvi econòmic del productor i menys impacte ambiental" assegura Bonany.

Una eina interessant, sobretot en el context de sequera que ens trobem, és un sensor que mesura quanta aigua hi ha al sòl. Aquests aparells estan connectats a una caixa que cada 10 minuts envia informació sobre la humitat del terra al núvol. "Un sistema automàtic analitza aquestes dades i acaba fent una recomanació al productor sobre la dosi d'aigua de reg que s'ha d'aplicar" explica Bonany, que assegura que amb aquests sensors es pot arribar a un estalvi del 25% d'aigua.

"Amb les dades climàtiques que recollim, podem establir el risc de plagues i malalties i, per tant, podem decidir si és necessari tractar o no. Abans es tractava amb un calendari fix, hi hagués o no hi hagués risc" explica el director.

L'objectiu final del projecte és "mostrar" a la pagesia els avantatges que tenen aquestes tecnologies i que les comencin a incorporar a les seves explotacions. Des de l'IRTA asseguren que treballen conjuntament amb els sectors productius per detectar les seves necessitats. "Hi ha un grup de gent del sector que són pioners, que per compte seu ja compren aquesta tecnologia i amb ells, mantenim diàleg" apunta. Bonany assegura que a Catalunya, hi ha una "agricultura moderna": "els productors estan interessats amb la tecnologia, viatgen moltíssim, van a fires. Una altra cosa és que hi hagi dificultats, perquè aquestes tecnologies són cares".

En aquest sentit, el director de l'IRTA Mas Badia apunta que el sector no es pot "quedar enrere" en la que ha definit com a "quarta revolució agrícola". "Hem de ser capaços d'acompanyar els pagesos i que l'apliquin. No podem perdre aquest tren i crec que no ho estem fent perquè l'impacte de la revolució digital és important", conclou.

Escolta l'entrevista sencera a l'Aquí Girona, aquí:

L'Aquí Girona visita l'IRTA Mas Badia

16:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715869010868/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Segueix el també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00