Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Juan Carlos Unzué: “Un cop acceptes les coses dolentes, els límits te’ls poses tu”

L’exjugador del Barça reitera la importància d’aprovar una llei que ajudi als malalts d’ELA

Juan Carlos Unzué al Llapis de Memòria

Juan Carlos Unzué al Llapis de Memòria

55:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716216478767/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora

Avui connectem el ‘Llapis de Memòria’ del futbolista, entrenador i activista Juan Carlos Unzué, un dels porters més espectaculars de la lliga espanyola per la seva agilitat i els seus grans reflexos i que l’any 2020, durant una roda de premsa, va anunciar que li havien detectat l’ELA, una malaltia degenerativa progressiva del sistema nerviós central. A partir d’aquest moment es va centrar a jugar el partit més important de la seva vida. I ho va fer amb un altre equip. Els que com ell, pateixen aquesta malaltia.

Noves fronteres

El gener del 2018, en Juan Carlos va començar a notar un cansament exagerat que era el primer avís del que després descobriria que era la malaltia ELA. “El meu cap em demanava que descansés. Em costava fer-ho, però eren símptomes importants i no em deixaven cap altra opció”.

L’entrenador creu que hi ha coses que no es poden canviar ni controlar, però sí que pots marcar-te els teus propis límits dins d’aquesta situació. I és en aquest nou statu quo, el de patir una malaltia degenerativa, on ha trobat noves metes, com per exemple la de donar a conèixer l’ELA i els problemes que comporta. “Quan parlo de l’ELA no parlo de la meva, sinó de la malaltia col·lectiva”.

Dret a la vida

En Juan Carlos també diu que, ara per ara, l’ELA és una malaltia per rics, que són els únics que poden permetre’s el tractament, i que la gent sense recursos també hauria de poder tenir dret a la vida. I a una vida digna, a més a més. És per això que està intentant tirar endavant una llei d’ajudes pels malalts d’ELA que, de moment, no tira endavant.

Recorda quan va anar a parlar al congrés havent convidat els polítics de tots els colors i posicionaments. A la reunió només n’hi van assistir 5. “Va ser una sensació de decepció i d’estar sol una altra vegada tot i haver anat a casa seva”, diu l’exfutbolista. “La sensació que sempre hem tingut quan anem a parlar amb els polítics és de paraules boniques. Però no necessitem paraules boniques. Volem que s’aprovi la llei ELA perquè ajudi a les cases dels afectats”.

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00