Sociedad

Els Mossos incrementen la vigilància a tot Catalunya per lluitar contra els robatoris de coure

El comissari de la prefectura, Rafel Comes diu que ADIF és "víctima" i no culpable de patir robatoris i demana un enduriment del Codi Penal per perseguir els delinqüents

Metalls i materials presentats pels Mossos d'Esquadra / Soledad Domínguez

Els mossos d'esquadra han decidit elevar el nivell d'alerta i de vigilància a tot Catalunya per prevenir els robatoris de coure, però avisen que és un problema "que ha vingut per quedar-se" i que no tindrà una solució ni fàcil ni a curt termini.  L'elevat preu d'aquest metall, que està en un dels valors màxims registrats en els darrers anys i es paga a 9,5 euros per quilo, sumat al fet que aquests robatoris es tracten en un 62% dels episodis com a furts - que comporten penes de presó d'un màxim de 18 mesos- ha encoratjat un grup de delinqüents a fer d'aquesta activitat "la seva forma de vida", segons que detallava el comissari de la prefectura Rafel Comes.

Segons els Mossos, els autors d'aquests delictes formen part d’una xarxa criminal extensa, que va rotant. En cada sostracció participen entre 2 i 4 persones que de manera "rudimentària" i "jugant-se la vida", accedeixen a la zona de vies, "despengen les catenàries amb unes perxes de fusta i amb radials tallen els cables en trossos més fàcils de transportar". També sostreuen cable de senyalització, pelant o cremant el plàstic que recobreix el material i que és el que podria tenir el logotip d'ADIF. D'aquesta manera, explica la policia, en cas de ser interceptats per la policia, poden amagar l'origen il·lícit del coure.

Complicitat d'un grup reduït de deixalleries

Els mossos alerten que els lladres compten amb la complicitat d'un reduït grup de deixalleries, un 10 % del total censat a Catalunya, que els compren el material i que es neguen a col·laborar amb els mossos-amagant el nom dels venedors de coure o impedint l’entrada dels agents cosa que només els suposa una sanció administrativa de fins a 600 euros-.

La policia catalana subratlla que la gran majoria de les empreses encarregades de la gestió de residus de ferro, que compren ferralla i també coure, són "serioses" i actuen legalment. Però hi ha un petit grup que fan "intrusisme i actuen amb connivència amb els lladres de metall". El comissari Rafel Comes avisava que aplicaran una política de tolerància zero amb aquests operadors i que aplicaran "qualsevol mesura administrativa o d'inspecció que puguem".

L’any passat els mossos van realitzar 312 inspeccions en gestors de residus i des de l’inici d’aquest any fins ara s’han dut a terme 172 controls. Al voltant d’un 17% han acabat amb infraccions. Les infraccions ho són majoritàriament per irregularitats a l’hora de complimentar registres obligatoris, en ometre les comunicacions obligatòries als Mossos d’Esquadra i en ometre dades obligatòries en els registres.

"Adif no és culpable"

Des del mes de maig del 2023 fins a l’abril d’enguany s’han registrat 5.885 incidències vinculades amb robatoris de metall, respecte a les 7.162 denunciades durant l’any anterior, entre furts, robatoris amb força, danys i actes vandàlics. Les regions policials del Camp de Tarragona, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud concentren el 50% dels fets denunciats en aquest àmbit. Del total de fets denunciats, només un 3% estan directament relacionats amb el robatori de coure a les xarxes ferroviàries, però en el cas de la xarxa d'ADIF, en el període comprés entre maig de 2023 i abril de 2024 es produeix un increment del 31%.

El comissari de la Prefectura Rafel Comes ha dit que Adif no és “culpable” de patir robatoris, sinó “víctimes i per extensió també la ciutadania". "Els únics culpables són les persones que sostreuen aquest cable de coure i les empreses que el compren".

Les noves mesures acordades en una reunió dels màxims comandaments del cos implicaran fer més pressió sobre els grups delictius, més prevenció amb controls de trànsit i en deixalleries i més intel·ligència policial. També s'implementarà la vigilància aèria amb l'activació d'helicòpters i el dron d'ala fixa.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00