Sociedad

Junts i PSC tomben el decret per regular els lloguers de temporada

ERC, Comuns i la CUP es queden sols defensant aquesta regulació, que no ha tirat endavant amb abstenció del PSC i el vot en contra de Junts

El preu mitjà d'un lloguer a Barcelona és de més de 760 euros al mes / Arxiu (ACN)

El lloguer de temporada continuarà sense regulació. El que des dels partits progressistes i moviments socials s'ha assenyalat com la gran escletxa de la Llei Estatal d'Habitatge, que sí regula els contractes de llarga durada però no els temporals, queda oberta. Aquesta modalitat de lloguer, que va dels 30 dies als 11 mesos com a màxim, permet als propietaris encadenar contractes més alts que si en fessin de llarga durada. Estudis de portals immobiliaris apunten a que l'oferta de pisos temporals ha passat del 16% al 30% en només dos anys.

L'altre punt feble de la regulació estatal assenyalat pel govern, que va portar a Pere Aragonès a presentar el decret a corre-cuita durant la campanya electoral, és el lloguer de les habitacions: la legislació posa un màxim a l'hora d'arrendar un pis, però no quan es lloguen estances per separat. Així doncs, per posar un exemple, el propietari d'un pis amb 3 habitacions que llogat sencer no podria superar els 900 euros per la regulació, pot llogar cada habitació per 400€, que sumats suposen 1.200.

El PSC ha admès que existeix aquesta esquerda que deixa via lliure a l'especulació, però la portaveu Alícia Romero ha dit que "no poden donar suport al decret perquè s'ha fet d'esquenes als grups i al sector". La representant dels socialistes ha afegit que la norma "genera inseguretat jurídica" perquè modifica la llei estatal i podria tenir problemes als tribunals. El grup socialista s'ha abstingut quan el seu vot favorable hauria permès que el decret tiri endavant.

L'APBI assegura que la pròrroga dels contractes de lloguer espanta el mercat

L'APBI assegura que la pròrroga dels contractes de lloguer espanta el mercat / D.R.

Des de Junts per Catalunya, la diputada Mònica Sales ha dit que el seu grup no pot secundar un decret que, al seu parer, "no pot partir de la idea que tots els lloguers de temporada són un frau", apuntant també a la manca de diàleg del govern amb l'oposició. Els de Puigdemont han votat en contra del decret, quan amb una abstenció -sumada a la dels socialistes-, hauria tirat endavant.

Comuns, CUP i Esquerra s'han quedat sols. El partit que encara ostenta el govern en funcions ha estat molt contundent en la defensa del decret: la consellera Ester Capella ha advertit que "la llei estatal dona via lliure als especuladors" i fins i tot ha arribat a dir que "exigia" als grups que hi donessin suport.

Jèssica Albiach ha advertit que aquesta regulació serà condició indispensable per donar suport a qualsevol candidat a la presidència de la Generalitat -en una al·lusió indirecta al PSC - i ha lamentat la poca consciència social dels partits que hi han votat en contra.

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha assegurat "sentir vergonya" de ser avui al Parlament, i en la que ha estat la seva darrera intervenció com a diputat, ha lamentat que Junts i PSC "acabin donant suport als de sempre". El representant dels anticapitalistes ha recordat a la resta de la diputació permanent que hi ha hagut centenars de milers de desnonaments a Catalunya l'última dècada, i que aquest decret hauria estat una eina útil.

Des de Ciutadans, PP i VOX han assegurat que el govern en funcions vol atacar la propietat privada i als petits tenidors que busquen complementar els seus sous després d'anys d'inversió per adquirir un habitatge.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00