Sociedad

La proteïna ideal per mantenir el pes amb l'edat, segons Harvard

Ni carn, ni peix. Un estudi dels Estats Units determina quin tipus de proteïna aporta més beneficis a la salut de les dones a llarg termini

Proteína de origen animal o vegetal: ¿cuál es mejor? / fcafotodigital

Amb l'envelliment de la població, també creixen les malalties cròniques com la hipertensió i la diabetis. Per això, és fonamental cuidar-se, i una bona manera de començar és menjar de forma equilibrada i mantenir una dieta.

Segons un estudi realitzat per un equip de la Tufts University de Boston s'ha descobert que augmentar la ingesta de proteïnes en la dieta a partir de la mitjana edat contribueix a un envelliment més saludable. Però no es tracta de qualsevol classe de proteïna.

Els investigadors van analitzar dades de més de 48.000 infermeres, revisant enquestes sobre la seva alimentació cada quatre anys al llarg de 32 anys. Les participants van documentar els aliments que consumien, quines proteïnes i amb quina freqüència. Després, els científics van calcular la ingesta de proteïnes d'acord amb les dietes de cada persona, utilitzant la base de dades de composició d'aliments de la Universitat de Harvard.

Quina proteïna és millor consumir per envellir de manera saludable?

L'estudi va determinar que, encara que el consum de proteïna al llarg de la vida s'associa amb un envelliment saludable, qui consumeixen proteïna vegetal obtenen millors beneficis per reduir malalties cròniques i millorar la qualitat de vida. Segons Andrés Ardisson Korat, científic del HNRCA i principal autor de l'estudi, en declaracions al Medical News Today, algunes malalties s'observen amb major freqüència en dones amb dietes on predominen les proteïnes animals.

Les proteïnes vegetals més beneficioses

Entre els aliments que els experts caracteritzen pel seu contingut de proteïna vegetal es troben les verdures, els cereals, la fruita, les nous, llegums, la mantega de Mani, el puré de patata i la pasta. Això redueix el consum de carn vermella i greixos saturats que tenen ingredients menys saludables.

A més, els investigadors van comparar les dades nutricionals de les dones que no van desenvolupar cap malaltia crònica amb les dones que sí que van patir alguna malaltia com diabetis, càncer, ictus, Parkinson, esclerosis múltiple o ELA. Les dones que consumeixen més proteïnes vegetals tenen un 46% més possibilitats de mantenir-se saludable fins a una edat avançada, segons apunten els investigadors. En contraposició, aquelles dones que ingerien proteïnes provinents de carn, llet, peix i formatge, tenien un 6% menys de possibilitats de conservar la seva salut quan envaneixin.

Els beneficis de la proteïna vegetal estan relacionats amb la reducció de la inflamació, la salut de la microbiota intestinal i la salut cardiovascular. L'equip va assenyalar que els avantatges de les proteïnes vegetals podrien originar-se en els components dels aliments d'origen vegetal, les plantes ofereixen una major quantitat de fibra diatètica, micronutrients i compostos beneficiosos coneguts com a polifenols.

Paula Pascual

Paula Pascual

Periodista. Aprenent cada dia a Aquí Catalunya a Ser Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00