Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

La Generalitat crea el carnet de pelador de suro per professionalitzar el sector

Forma part del pla del sector surer amb el qual es vol arribar al 75% de la gestió dels boscos d'alzines sureres el 2030

La Generalitat crea el carnet de pelador professional de suro

La Generalitat crea el carnet de pelador professional de suro / BAF

Amb l'objectiu és professionalitzar el sector, evitar l'intrusisme i garantir el relleu generacional, així com augmentar la producció de suro, la Generalitat ha creat el carnet de pelador de suro. A Cassà de la Selva, a la zona de Can Vilallonga un grup de 10 alumnes està rebent la formació pràctica per aprendre a pelar les alzines sureres i està previst que s'examinin demà. Seran les primeres persones qualificades amb aquest nou sistema professional.

El carnet forma part d'un pla estratègic a llarg termini, que vol augmentar la productivitat dels boscos catalans. Es vol assolir un 75% de superfície gestionada de la sureda catalana l'any 2030 i també que el 75% de compra del global de suro català es faci a empreses del país. Actualment, només s'exploten la meitat dels boscos catalans d'alzines sureres i s'ha d'importar part del suro perquè la demanda que té la indústria catalana -unes 9.500 tones per any- és superior a la que es recull a Catalunya. Segons Joan Puig, president de la Fundació Institut Català del Suro, "d'alzines n'hi ha de sobres" per cobrir aquesta necessitat i per tant, "té tot el sentit aquesta formació professional". El sector mou 215 milions d'euros anuals.

Formació de tres dies

La formació que proposa el departament d'Acció Climàtica consisteix en una instrucció pràctica de tres dies, que es fa a peu de bosc. La primera edició, que acaba dijous, s'emmarca en projecte SUROCAT que és finançat pel Departament d'Acció Climàtica i liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal (CTFC) i compta amb la participació de l'Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners, el Consorci Forestal de Catalunya (CFC), el Consorci de les Gavarres i de la Fundació de l'Institut Català del Suro.

Les primeres 10 persones que l'han impartit, són cinc nois que comencen de nou, i cinc ja tenien experiència en pelar sureres i ara estaran certificats. Un dels alumnes que comença de 0 és el Guillem Molons que té 17 anys i està estudiant una FP de conservació i aprofitament del medi natural. "Aquest curs m'ha anat molt bé. Quan treballes vas per feina i, en canvi, aquí t'expliquen pas a pas com pelar un suro" apunta.

Dels que ja tenien experiència hi trobem a en Gerard Estragués, que a més s'ha encarregat de formar als alumnes novells. Reconeix que el fet que hi hagi un carnet de pelador és "rellevant", ja que així permet que es reconegui la professió i que hi hagi més joves interessats. "Jo soc dels joves, però treballo amb gent de cinquanta o més i els anys van passant", explica.

Està previst repetir aquesta formació anualment a finals de maig o principis de juny, que és quan comença la temporada de pelar aquests arbres. Les alzines sureres es poden pelar cada 10 o 12 anys i per tant, cada any es treballarà en una zona diferent.

Escolta el reportatge sonor, aquí:

La Generalitat crea el carnet de pelador professional de suro

08:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716904869116/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00