Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Susana Mota (EBC Girona): "Igual que un balanç comptable, les empreses haurien de fer un balanç del bé comú"

L'Aquí Girona entrevista a membres d'EBC Girona per parlar de la seva filosofia i la seva activitat

Susana Mota i Josep Maria Carbó, d'EBC Girona

Susana Mota i Josep Maria Carbó, d'EBC Girona / BAF

Economia del Bé Comú és una entitat que va néixer a Àustria el 2010 i que defensa un model socioeconòmic alternatiu al capitalisme. Els seus valors són: dignitat humana, solidaritat i justícia social, sostenibilitat i transparència i participació democràtica. Proposen una economia basada en productes sostenibles i duradors, que hi hagi valor afegit per a les regions, que derivi en llocs de treball de qualitat, que les interaccions comercials siguin més humanes, com a base cap a una política ambiental millor.

A les comarques de Girona, la Susana Mota i Josep Maria Carbó formen part d'aquesta entitat i avui han visitat l'Aquí Girona. D'entrada, confessen que la seva és una "feina de formigueta" per "despertar consciències". Han explicat que la "base" de la idea de l'economia del bé comú, la podem trobar en el balanç, una mena de test per mesurar l'impacte d'una activitat. "Serveix per quantificar què aporta un projecte i prendre decisions en el teu dia a dia. Mirar endavant, per saber cap on pots avançar" explica Susana Mota. A més, apunten que es pot aplicar a una persona, un projecte o entitat.

Com a exemple d'empresa que aplica els valors de l'economia del bé comú, ens posen Embotits la Selva i les Escoles FEDAC de Girona. Malgrat que "encara estan en una fase molt inicial aquí a Girona" volen "generar inquietud i oferir un ventall de possibilitats" apunten. "Igual que es fa un balanç comptable, les empreses també haurien de fer un balanç del bé comú" assegura Mota. "Creiem que hauria de ser fins i tot més important que l'econòmic, perquè amb aquest tens en compte elements importants, com les persones".

"La nostra aportació qüestiona els valors de la nostra societat" apunta Josep Maria Carbó, "concretament, el valor del diner, com un fi en ell mateix. Quan perdem de vista que és un mitjà, és quan nosaltres pensem que la societat perd els seus valors fonamentals". En aquest sentit, Carbó assegura que les empreses que "només guanyen molts diners" no haurien d'existir. "Si una empresa maltracta a la gent, fa contractes precaris als seus treballadors... no té un valor social, per molts diners que guanyin. Ho estan fent a costa d'insultar la qualitat humana, la cooperació. El nostre plantejament és revertir aquesta situació", conclou.

Escolta l'entrevista sencera, aquí:

Entrevista a Susana Mota i a Josep Maria Carbó, d'Economia pel Bé Comú Girona

19:49

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1717590617717/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00