Sociedad

El govern suavitza les restriccions a Barcelona, Girona i l'Empordà

El sistema Ter-Llobregat passa d'excepcionalitat a alerta gairebé un any i mig després, el Darnius Boadella també millora i passa a Emergència I.

GRAFCAT2105. VILANOVA DE SAU (BARCELONA), 02/04/2024.- Vista del pantano de Sau, en la localidad barcelonesa de Vilanova de Sau, que almacena 7,81 hectómetros y se sitúa en el 4,73 por ciento, después de que las lluvias caídas en Cataluña entre el sábado y el domingo han subido el nivel del agua embalsada en la comunidad, que este martes alcanza el 16,35 por ciento, porcentaje que supera solo en 0,35 puntos el límite que se fija por decreto para declarar el estado de emergencia por sequía. EFE/Siu Wu / Siu Wu (EFE)

Barcelona

Una primavera especialment plujosa permet que Catalunya encari l'estiu amb una tranquil·litat en la disponibilitat d'aigua que a finals d'hivern eren inimaginables. El sistema Ter-Llobregat, que dona aigua a Barcelona, l'Àrea Metropolitana i part de la província de Girona passa d'excepcionalitat a alerta. L'última vegada que Catalunya va estar a un estadi de sequera millor va ser el febrer de 2023. El govern també rebaixa les restriccions als 12 municipis de l'Alt Empordà que passen d'Emergència II a I.

Ara mateix, el nivell de reserves en els embassaments de l'àmbit Ter-Llobregat se situen al 38,5%, amb 236 hm³ d'aigua, mentre que a principis del mes de març, se situaven al 15%, amb 91 hm³.

El canvi a alerta afecta 202 municipis de Catalunya on viuen prop de 6 milions de persones, principalment a l'àrea de metropolitana de Barcelona. Les mesures que s'han d'aplicar en aquesta fase impliquen limitacions en alguns usos, com la reducció d'un 25% l'aigua en el reg agrícola respecte al consum normal; un 10% d'estalvi per a usos ramaders; un 5% d'estalvi per a usos industrials i un 30% d'estalvi per a usos recreatius que impliquin reg.

La xifra màxima de consum global d'aigua per abastament és de 250 litres per habitant i dia.

Darnius-Boadella també millora

Les pluges dels últims mesos també han permès relaxar les mesures als 12 municipis de l'Alt Empordà que depenen de Darnius-Boadella, que passaran de l'estat d'emergència II a l'I. En tres mesos, aquest pantà ha passat d'estar a l'11% de la seva capacitat al 23% actual, més del doble.

Aquest canvi afecta els municipis de Figueres, Cabanes, Cadaqués, Castelló d'Empúries, Fortià, Llers, Riumors, Santa Llogaia d'Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d'Empordà. Implica que els habitants d'aquests municipis podran consumir 200 litres per dia, em comptes de 180 com fins ara. A més, no hi ha l'obligació de tancar les dutxes en els gimnasos.

Els canvis entraran en vigor a principis de la setmana vinent, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00