Què t'hi jugues!
Fútbol

Sergio Dorado: "El fet de no jugar, no significa que no hi hagi cansament, així que és important que els jugadors descansin"

Al ‘Què t’hi jugues!’ parlem amb Sergio Dorado, expreparador físic del Cadis, sobre com pot afectar a Fermín la convocatòria pels Jocs de París

Fermin Lopez (R) of Spain is being challenged by Mario Mitaj (L) of Albania during the UEFA EURO 2024 group stage match between Albania and Spain at Dusseldorf Arena in Dusseldorf, Germany, on June 24, 2024. (Photo by Hesham Elsherif/NurPhoto via Getty Images) / NurPhoto

Barcelona

Un dels motius de la convocatòria de Fermín López per als Jocs Olímpics de París és la poca càrrega de minuts que està disputant l'andalús a l'Eurocopa. Al Què t'hi jugues! hem parlat amb l'expreparador físic del Cadis, Sergio Dorado, amb experiència a clubs com Espanyol, Mallorca i Saragossa, per parlar de com pot afectar aquesta convocatòria a l'estat físic del migcampista.

Dorado assegura que no tenir una gran participació en els partits no és el més important de cara al fet que el jugador estigui més descansat: "tenir minuts o no és important. En el cas de Fermín hi ha una càrrega mental. El fet de no jugar no significa que no hi hagi cansament, n'hi ha pel mateix entrenament, així que és important que els jugadors descansin perquè el cos torni a l'origen."

"Les vacances descarreguen una part mental. No juguen cada tres dies, competeixen per a guanyar cada tres dies, i això té una càrrega emocional que influeix en l'àmbit físic. Aquestes dues o tres setmanes són supernecessàries, segurament més en l'àmbit mental que físic", afirma Dorado. I té clar el remei per al rendiment òptim: "jo els dic als jugadors que aprofitin per a descansar, que ja tindrem la pretemporada per a posar-nos en forma. Aquesta desconnexió mental va acompanyada de la física."

Sense aquest descans que argumenta l'expreparador físic del Cadis, es donen casos com el de Pedri, molt sonat la temporada 21-22 degut a les nombroses lesions que van afectar el seu rendiment a l'equip: "començar dos cicles seguits augmenta fatiga, no hi ha descans, i hi ha risc que en curt-mitjà termini caigui en lesions, i tenim l'experiència prèvia del que va passar amb Pedri."

I el mateix Pedri, només amb 18 anys, és l'exemple perfecte que a l'hora de poder disputar més tornejos l'edat és important, però no significativa. "Fermín va començar la temporada el 4 de juliol de l'any passat i l'acabarà el 10 d'agost. El normal seria acabar els Jocs Olímpics i que se l'obligués a tenir dues o tres setmanes de descans. Però són joves, i en aquest moment prioritzen incorporar-se a l'equip". Diu Dorado, a més, que "és un error propi de veure que l'equip està jugant i competint, però el descans és una part molt important de l'entrenament. El treball invisible que no es veu, el descans i l'alimentació, influeixen molt en el rendiment".

Dorado també creu, però, que no és el mateix cas que el del canari: "al comparar-lo, és cert que està a un altre nivell de càrrega física perquè té molts minuts. El jugador té la il·lusió d'anar als JJOO, i aquesta il·lusió i la joventut els fan sobreposar al cansament."

Tot i això, en certa manera el cas de Fermín va contra el seu any futbolístic. "Si jo fos jugador voldria estar al més aviat possible perquè l'entrenador sàpiga que soc aquí. El jugador és conscient que com més temps passi i ell trigui a incorporar-se, li passarà més gent per davant. Això fa que vulguis entrenar i arribar al més aviat possible, prioritzant-ho al descans", entén Dorado.

Dorado també ha comentat la situació de Lamine Yamal als micròfons del 'Què t'hi jugues!'. Reconeix que es un cas molt especial: "És un noi dels escollits que ha tirat la porta a terra. En l'àmbit tècnic, en l'àmbit físic i en l'àmbit emocional competeix amb tots. A ser un noi escollit fa que això pugui ser així, perquè és molt difícil que un noi de setze anys competeixi al nivell que està competint".