El BalcóEl Balcó
Sociedad

Compte enrere per la Copa Amèrica a Barcelona, la competició més antiga i cara de la història

D'aquí a tres mesos arriba a la capital catalana la competició que va començar com una derrota dels britànics davant els americans, i que ara val 150 milions d'euros participar-hi

Compte enrere per la Copa Amèrica a Barcelona, la competició més antiga i cara de la història

Compte enrere per la Copa Amèrica a Barcelona, la competició més antiga i cara de la història

19:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716315241517/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Falten exactament 3 mesos per l'inici de la Copa Amèrica. El trofeu més antic del món, i també el més car. És la mare de totes les regates. I que en sabem? Després de dues hores preguntant pel carrer, moltes persones l'han confós amb la competició de futbol, altres saben que va de vela, però pràcticament ningú té clar què és exactament.

La Copa Amèrica es posarà en marxa el 22 d'agost i acabarà el mes d'octubre. És la competició més antiga del món, acumula 172 anys d'història; la primera regata es va celebrar el 1851. La de Barcelona serà la 37a edició, ja que no es fa cada any, sinó que va per reptes. I per primera vegada a la història hi haurà competició femenina. Els seus orígens són curiosos, i les seves característiques apassionants. En parlem amb en Nacho Gómez Zarzuela, del pòdcast 'Història de la Copa Amèrica'.

Una derrota inesperada com a origen

La Copa Amèrica té el seu origen a Anglaterra, en una exposició l’any 1851, on van acudir les grans potències a "exhibir el seu potencial", del camp que fos. Els Estats Units van decidir portar una goleta amb l'única intenció de “guanyar diners" i no de competir. Quan els americans van arribar van veure la regata que havia organitzat l'armada anglesa, amb tots els seus vaixells, i reina Victòria inclosa: "Cap anglès tenia al cap que no guanyarien". Però la goleta americana va superar els 19 vaixells anglesos.

Aquest va ser el punt de partida de la Copa Amèrica, que no té una data de celebració concreta ni tampoc s'ha de celebrar cada any. La competició es dona quan un país repta l'equip guanyador de l'anterior edició, que custodia l’anomenada com a Copa de les Cent Guinees, el premi del torneig. És precisament aquest equip líder, l'encarregat de posar la majoria de les normes que regiran la següent competició, com la data o el lloc on se celebrarà.

La copa, viatja sempre al lloc on es farà la competició i ho fa en primera classe, en una maleta que Louis Vuitton va dissenyar expressament per ella. A més, s’inscriu en ella el nom de l’equip guanyador.

"Durant 132 anys, els Estats Units van ser els guanyadors de la Copa de les Cent Guinees”, ha explicat Gómez, però l’any 1983, Austràlia li va arrabassar el títol. També és recordada la victòria de Suïssa, un país sense mar ni tradició de regata, que va guanyar l'any 2003. El motiu és que un multimilionari suís es va enamorar d’aquesta competició i va fitxar, “a cop de talonari”, tots els regatistes de Nova Zelanda que havien guanyat en l’edició anterior i els va nacionalitzar com a suïssos.

Per què a Barcelona?

La situació d'aquest any és excepcional, és la primera vegada que el país guanyador amb mar, com és Nova Zelanda, no ho fa en territori propi. "És per pasta", ha explicat Gómez. Segons l'expert, Nova Zelanda no tenia suficients diners i és per això que va posar la candidatura a concurs. Un concurs que va guanyar Barcelona, amb una proposta "imbatible", caracteritzada per molta "unitat política".

Espanya no participarà en el gran premi, però sí que tindrà equips per les categories femenina i juvenil, que són la novetat d'aquest any. És, però, un avenç respecte al passat on s'havia "d'obligar que hi hagués dones als equips". Avui en dia, en canvi, ja hi ha dones referents en aquest esport, tradicionalment "molt masclista", que han triomfat en les competicions tradicionals.

Una competició de ''pijíssims"

La Copa Amèrica té la fama que és organitzada per una colla de pijos. Nacho Gómez ho ha confirmat: "són les majors fortunes del món, pijos no, pijíssims". Des del seu origen, han estat els grans multimilionaris que han competit, ja que si no és "impossible". Per participar calen 150 milions 'd'euros, una fita que "cap patrocini privat pot sostenir".

Ara bé, Gómez també ha destacat que això té coses bones. Per una banda, que "tots els avenços de la vela es descobreixen per això", i per l'altra, la possibilitat que tothom en pugui gaudir: "Gràcies a la pasta que posen els rics ho gaudim la resta". Tant els espectadors, que ho gaudeixen, com els esportistes, que poden viure de la vela.

El calendari

La Copa Amèrica arribarà a Barcelona el 22 d'agost. Les competicions començaran el 25, tot i que seran "amistoses" fins al dia 29, quan començarà la carrera de veritat. Una cursa en què no hi participarà Nova Zelanda, qui ostenta actualment el títol, sinó els altres cinc equips que es postulen per aconseguir la Copa de les Cent Guinees. Qui guanyi aquesta primera baralla, competirà a la final el 12 d'octubre contra el país amfitrió.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00