Sociedad

Girona tindrà 51 refugis climàtics aquest estiu, gairebé el doble que l'any passat

L'Ajuntament incorpora la llibreria Abacus i les piscines del GEiEG a la xarxa

Soterranis de la Catedral

Soterranis de la Catedral / ACN

Girona

L'Ajuntament de Girona inclou la llibreria Abacus i les piscines privades del GEiEG de Sant Narcís i Sant Ponç a la xarxa de refugis climàtics per aquest estiu. Seran llocs on podran anar-hi persones amb discapacitat i gent gran en cas d'onada de calor. En total es passaran dels 32 espais de l'any passat als 51 d'aquest 2024. També s'hi incorporen espais com ara els museus d'Història i d'Història dels Jueus i el claustre de la Mercè. Per altra banda, es mantenen els soterranis de la catedral que ja es van estrenar l'any passat. Pel que fa a la iniciativa Patis Oberts, s'hi afegeix l'escola Àgora (Santa Eugènia) que conjuntament amb la Dalmau Carles obriran els patis de sis de la tarda a les nou del vespre.

L'Ajuntament de Girona ha actualitzat aquesta setmana la xarxa de refugis climàtics que habilitarà aquest estiu per garantir que la gent no passi calor. Es tracta de 28 espais interiors i 23 d'exteriors que obriran sota diferents criteris. Alguns tanquen a l'agost i d'altres només s'obriran quan les onades de calor assoleixin l'alerta taronja (quan s'arribi a una temperatura al voltant dels 37 graus). Tots ells compten amb bona climatització, són accessibles i tenen lloc per seure, lavabos i aigua potable.

En els espais interiors hi ha equipaments municipals com ara centres cívics, biblioteques o l'arxiu municipal. Aquest any també s'obriran els espais cívics de Can Gibert del Pla i el Mercadal. També el claustre de la mercè, el mercat del Lleó, la sala d'espera de l'oficina d'informació i atenció a la ciutadania de l'Ajuntament de Girona. A més, els museus d'Història i d'Història dels Jueus també seran refugis climàtics i com a espai privat s'hi suma la llibreria Abacus.

La piscina coberta de Can Gibert del Pla i la descoberta de la Devesa i les dues piscines que té el GEiEG (una a Sant Ponç i l'altra a Sant Narcís) s'afegeixen a la xarxa. Mentre durin les onades de calor, l'entrada a aquests equipaments serà gratuïta per a majors de 65 anys i persones amb discapacitat, amb la possibilitat d'entrar-hi amb un acompanyant. A banda, a la piscina de Can Gibert s'ha habilitat un espai d'ús lúdic pels mesos de juliol i agost.

Pel que fa als refugis climàtics exteriors, hi ha el parc del Migdia, el parc de Vista Alegre, els jardins de Pablo García Cortés “Pablito”, la plaça de Celestina Vigneaux, el parc de Domeny, el passeig Arqueològic, la Devesa, els jardins de Pedret i el recorregut de les fonts i la plaça de les Sardanes de Sant Daniel.

A més, els patis de les escoles Àgora i Dalmau Carles obriran els mesos d'estiu entre les sis de la tarda i les nou del vespre. L'objectiu és que la gent pugui anar-hi a jugar i hi haurà un integrador social per dinamitzar l'espai i facilitar el bon ús de les instal·lacions. A més, les persones vulnerables i sensesostre podran dutxar-se al pavelló de Fontajau.

Una altra de les novetats és que s’han establert diferents espais amb ombres on es pot anar amb els gossos deslligats durant els mesos d’estiu, des d’avui i fins al 31 d’agost. Es tracta dels boscos de la Pabordia, de Font de l'Abella, de Palau i de Joan S. Papasseit. Aquests punts s’afegeixen als cinc itineraris canins que hi ha a la ciutat, recorreguts on els gossos poden anar deslligats, sota el control i responsabilitat de les persones que els condueixen.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00