Tribunales

Nova condemna contra el metge d’Interior acusat d’abusos sexuals a policies

El jutjat penal de Barcelona sentencia el facultatiu a 2 anys de presó i a pagar una indemnització de 10.000 euros a la segona mossa d’esquadra que el va denunciar

Cotxe de Mossos d'Esquadra(EFE)

Barcelona

El jutjat condemna a dos anys de presó el metge que treballava al departament d’Interior per abusos sexuals a una mossa d’esquadra durant una exploració. És la segona condemna que recau sobre aquest facultatiu que va ser apartat de la feina la primavera del 2022. Acumula cinc denúncies pel mateix.

La víctima va ser visitada per aquest metge, Jorge Planas Domingo, en un despatx del departament d’Interior el novembre de 2019. És mossa, havia tingut un accident i necessitava passar controls mèdics periòdics per adaptar el seu horari i no fer nits ja que tenia un problema d’esquena. El metge li va fer treure la roba, la va fer estirar a la llitera i li va dir que li faria una exploració ginecològica. Ella li va dir que ja en passava de periòdiques i ell li va contestar que mai està de més. Tot seguit li va fer tocaments a les parts íntimes. Ella va sortir d’allà en xoc. Mai en cap altra visita a Interior li havia passat una cosa semblant.

Ho va comentar a alguns companys i tots li deien que denunciar-ho seria molt dur perquè s’enfrontaria a la casa, al mateix departament d’Interior. Finalment, va omplir-se de valor i ho va denunciar tres anys després. Al metge, que ja havia estat denunciat per una altra mossa, primer li van posar una infermera que el vigilés i després només podia visitar homes. Finalment, quan aquesta víctima va denunciar-lo, li van obrir un segon expedient i aquest cop sí, el van fer fora.

El desembre de 2022, Jorge Planas Domingo, ja va ser condemnat a dos anys de presó per la primera denúncia i ara ha estat de nou sentenciat a dos anys més de reclusió, a dos de llibertat vigilada i a una indemnització de 10.000 euros, que assumirà la Generalitat com a responsable civil. Hi ha tres mosses més que també el van denunciar, després que el comportament d’aquest metge es fes públic, i els seus casos estan pendents de jutjar. Un dels casos està qualificat d’agressió sexual.

La jutgessa titular del penal 29 de Barcelona, que ha jutjat l’últim cas, destaca que la declaració de la víctima ha estat “concreta, precisa, persistent, coincident i contundent” i que durant la vista, que va durar 7 hores, “va oferir absoluta credibilitat pel to i la forma d’expressar-se”. I creu que no estaven justificats ni els tocaments, ni l’exploració ginecològica per l’informe que havia de fer el metge. I creu que ho va fer només per satisfer els seus desitjos sexuals.

La víctima va explicar per primera vegada els fets a una psicòloga del departament, que la tractava per l’accident, i que la va animar a denunciar-ho. Però, tal i com recull la sentència, aquesta professional va acabar donant un testimoni molt pobre dels fets per no posar el metge en entredit i traint així, com diu la víctima, la seva confiança. La jutgessa ressalta que la psicòloga va donar una versió “tenyida de parcialitat, amb atenta i escrupolosa selecció de les paraules que va fer servir passant de puntetes per l’explicació dels fets que li havia relatat la seva pacient quan l’atenia.

La víctima, que ha estat assistida per una lletrada privada, demanava tres anys de presó i tres de llibertat vigilada per l’acusat. A més, de 15.000 euros d’indemnització.