Sociedad

La depuradora de Tarragona serà autosuficient en un 90%

La planta ha incorporat enguany un nou sistema de cogeneració per obtenir energia elèctrica i tèrmica

Imatge de l'EDAR Tarragona

Tarragona

L'Estació de Depuració d'Aigües Residuals (EDAR) de Tarragona serà autosuficient en un 90% gràcies a la generació de biogàs i a la instal·lació de plaques solars. De fet, el gerent de l'empresa municipal d'aigües de Tarragona (Ematsa), Dani Milán, ha assenyalat que durant els mesos d'estiu es podria arribar al 100% d'autosuficiència energètica. Una fita que s'assoleix després que al gener s'incorporés nou sistema de cogeneració, el qual, a través del biogàs, produeix energia elèctrica i tèrmica. Aquesta nova instal·lació compta amb una potència instal·lada de 390 kW que se sumen als 94 kW produïts per les plaques solars. Fins ara, l'EDAR tenia un consum energètic anual de 2,6 GW/h. A més, s'evitarà l'emissió de 724 tones de CO2 anuals.

L'energia elèctrica i tèrmica generada a través del nou sistema de cogeneració s'obté de la digestió dels fangs extrets en el tractament de l'aigua que arriba a la planta. Segons el responsable de l'àrea de depuració d'Ematsa, Paco Oliva, l'energia elèctrica generada -uns 5.000 kWh/dia, és a dir, l'equivalent al consum diari d'unes 450 llars- es destina a l'autoconsum de l'EDAR. D'aquesta manera, la compra d'energia a Endesa passa a ser de 0 kWh. Paral·lelament, l'energia tèrmica s'utilitza per a l'escalfament del fang del digestor, la producció d'aigua calenta sanitària i la climatització dels edificis de la planta.

Aquesta instal·lació, que va començar a redactar-se el 2023, ha estat una realitat durant el gener d'enguany. D'aquesta manera, EDAR Tarragona s'ha sumat a una trentena més de depuradores catalanes que durant els últims anys estan treballant per l'autosuficiència energètica. Segons la directora de l'Àrea de Sanejament d'Aigües Residuals de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Isabel Gandullo, de les 555 depuradores catalanes -amb uns costos anuals de 300 MEUR- hi ha una trentena que compten amb digestió anaeròbia i, per tant, poden generar biogàs i produir energia.

Gandullo ha celebrat que generar el 70% de l'energia que necessita la planta a través d'aquest nou sistema és "una gran fita en aquests moments". Un percentatge que s'incrementa fins al 90% amb la incorporació de les plaques solars i que arriba a "pics del 100%". "És un clar exemple del camí a seguir per assolir l'autosuficiència energètica", ha destacat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00