Sociedad

La Plataforma pel Decreixament Turístic ha detectat 78 pisos d'ús turístic sense llicència

L'associació han constatat la presència d'expats a la ciutat, que asseguren que contribueixen a l'encariment del lloguer

El sindicat de llogaters fa temps que demana aquesta moratòria. / Imatge: Agència ACN

Girona

Un estudi elaborat per la plataforma pel decreixement turístic ha detectat que a Girona ciutat hi ha com a mínim 78 il·legals, que operen sense llicència o amb una llicència d'un altre municipi. Són un 10% dels habitatges d'ús turístic que hi ha a la ciutat. Ho han detectat comparant la llista de llicències de la Generalitat, que és pública, amb els pisos anunciats a la pàgina AIRBNB. Segons la plataforma, 29 pisos s'anuncien sencers, i 49 anuncis ofereixen només una habitació.

Aquesta informació arriba un dia després que representants de l'Ajuntament es reunissin amb la Generalitat i prenguessin el compromís de lluitar contra aquests habitatges il·legals. Segons Pau Casacuberta, portaveu de la plataforma, des del consistori "van tard". "El run-run dels pisos turístics ja fa molts anys que sona i s'hauria d'haver actuat molt abans" ha apuntat.

De fet, han retret que el consistori no hagi explicat el pla per millorar la convivència entre els turistes que venen a fer ciclisme a la ciutat i els veïns, que l'alcalde, Lluc Salellas, va anunciar fa un mes. I han qualificat de "maquillatge" els cartells per obligar els ciclistes a baixar de la bicicleta en determinats punts del Barri Vell.

Els expats han arribat a Girona

La plataforma també ha alertat de la presència d'expats a Girona. Són persones joves, procedents d'altres països europeus, que venen a viure aquí però treballen per empreses dels seus països d'origen i per tant, "no contribueixen a l'economia catalana". Com que tenen una capacitat d'adquisició alta, des de l'associació asseguren que "contribueixen a l'encariment de lloguers". "És caldo de cultiu pels grans tenidors de Girona, que prefereixen vendre o llogar blocs sencers a aquestes persones amb alt poder adquisitiu a un preu més elevat, que no pas a veïnes amb els preus d'aquí" apunta Jordi Mateu, també portaveu.

Al mateix temps, també s'han mostrat preocupats per l'increment dels lloguers de temporada. Amb aquests, els propietaris no necessiten cap llicència turística i poden encadenar contractes que es rescindeixen quan el turista abandona la ciutat. En principi, els lloguers de temporada han de tenir una durada, com a mínim, d'un mes, però han detectat que se'n resideixen dependent de l'estada que faci el visitant a la ciutat (per exemple, quatre dies), i després se'n torna a fer un altre pel següent visitant. En tot cas, la plataforma no ha especificat xifres d'aquest cas, però sí que ha alertat que anaven a l'alça.

Manifestació contra el turisme dissabte

La plataforma, que ha convocat una manifestació aquest dissabte contra "la massificació turística", igual que a Barcelona. La manifestació començarà a la plaça del Vi, a les 6 de la tarda, recorrerà el Barri Vell i acabarà a Plaça Independència.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00