Què t'hi jugues!
Fútbol

"Això no és un problema de barri, sinó de drets civils"

El president de l'Associació de Perjudicats pel Santiago Bernabéu, Enrique Martínez de Azagra, explica al 'Què t'hi jugues!' els problemes que generen els concerts al Santiago Bernabéu

"Això no és un problema de barri, sinó de drets civils"

Barcelona

Després de mesos protestant pels sorolls que generen els concerts que alberga el nou Santiago Bernabéu, els seus veïns han guanyat una primera batalla. L'Ajuntament de Madrid, en una última reunió mantinguda amb el Reial Madrid, ha acordat que per als pròxims esdeveniments programats a l'estadi blanc es limitarà contractualment la durada dels mateixos fins a les 11 de la nit com a hora límit. Al 'Què t'hi jugues!' hem parlat amb l'Associació de Perjudicats pel Santiago Bernabéu perquè exposin quins són els veritables problemes als quals s'exposen els veïns, sobretot després de quatre dies consecutius de concerts de la cantant Karol G.

Enrique Martínez de Azagra, president de l'Associació de Perjudicats pel Santiago Bernabéu, assegura que la nova normativa és una broma de mal gust: "Aquests concerts són totalment il·legals perquè l'estadi té llicència per esdeveniments esportius. És una història que s'han inventat per guanyar diners, però el més greu és que s'estan produint danys a la salut dels veïns".

Sobre els nivells de soroll, el president lamenta que se superin en 40 o 45 decibels dels màxims permesos: "Això no significa que sigui el doble del permès, sinó que suposa una dimensió molt més alta, de 30.000 vegades el soroll original". El Codi Penal ho qualifica de 'delicte mediambiental agreujat' perquè afecta la salut de les persones i té penes de 3.5 a 5 anys de presó. Les sentències del Suprem diuen que el soroll és un dels patògens més importants que afecten la salut psíquica i física. Estem tenint molts quadres d'ansietat, gent que ha d'anar al centre de salut perquè no poden dormir, nens amb insomni... Tota classe d'efectes sobre la salut molt greus".

El que més crida l'atenció a Martínez de Azagra és que l'alcalde no estudiï la possibilitat de tancar l'estadi: "La normativa municipal de sorolls diu que, quan se superi en 7 decibels els màxims permesos (45 de nit i 55 de dia), s'arriba a una situació greu. Per tant, l'estadi s'hauria de tancar i l'Ajuntament no compleix amb la seva pròpia normativa, diu que sí que ho fa i és fals".

Finalment, el president de l'associació adverteix que aquest problema és una emergència sanitària: "Solament comptant la part circumdant, hi ha prop de 2.000 persones afectades pel soroll. Estem parlant de 800 habitatges afectats de forma directa, perquè hi ha milers de persones allunyades que també estan afectades. Això no és un problema de barri, sinó de drets civils. Amb les persones que ho gestionen només podem anar a l'emparament de la llei".