Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Fútbol

Qui rendiria millor al Barça de Flick, segons la intel·ligència artificial, Pau Víctor o Vítor Roque?

Al 'Què t'hi jugues!' parlem amb Bárbara Ugidos, treballadora d'Olocip, l'empresa que ha fet la previsió del rendiment de Pau Víctor i Vítor Roque al Barça

Qui rendiria millor al Barça de Flick, segons la inteligència artificial, Pau Víctor o Vítor Roque?

Qui rendiria millor al Barça de Flick, segons la inteligència artificial, Pau Víctor o Vítor Roque?

04:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1723205548804/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Diversos jugadors reclamen un lloc a la línia ofensiva del Barça. Mentre que Vítor Roque pretén demostrar el preu del seu fitxatge, Pau Víctor ha fet la seva carta de presentació durant la gira de pretemporada. Els dos futbolistes busquen fer-se un espai a l'onze inicial. La intel·ligència artificial anticipa qui està més preparat per rendir al Barça de Hansi Flick i quins serien els números i les estadístiques de cadascun d'ells. Al 'Què t'hi jugues!' parlem amb Bárbara Ugidos, treballadora d'Olocip, l'empresa que ha fet la previsió del rendiment de Pau Víctor i Vítor Roque al Barça.

Els dos davanters tenen quatre estadístiques, totes elles sobre 100: una mitjana general (com si es tractés d'una carta del FIFA), el rendiment ofensiu, el defensiu i la construcció que generarien. L'eina contextualitza a tots els jugadors en el mateix context (en aquest cas el Barça de Flick) en comparació amb la resta de davanters d'una base de dades amb més de 100 competicions.

Com es contextualitza en el Barça de Flick? Doncs aquesta base té dades de Flick des de fa 10 anys i el model aprèn com es comporten els seus equips i, sobre la base d'això, és capaç de contextualitzar com rendiria un jugador amb l'entrenador alemany. La Bárba Ugidos, treballadora d'Olocip, ens explica quina seria la mitjana de valoració, sobre 100, que tindrien els davanters de la lliga si juguessin al Barça de Flick. I el més important, quina és la de Pau Víctor i la de Vítor Roque: "Si contextualitzéssim als davanters de la lliga al Barça de Flick, la mitjana seria de 76. Vítor Roque té una mitjana de 89 i Pau Víctor de 90. Per tant, els dos estan per sobre de la mitjana dels davanters de la lliga si juguessin al Barça".

Però, quines estadístiques es tenen en compte per arribar a aquesta valoració? El rendiment ofensiu: Vítor Roque 89 i Pau Víctor 81. El rendiment defensiu: Vítor Roque 36 i Pau Víctor 81. I finalment la construcció: Vítor Roque 79 i Pau Víctor 85. Quines dades s'extreuen per arribar a valorar el rendiment ofensiu, el defensiu i el constructiu? El rendiment ofensiu s'extreu a través dels tirs, la capacitat de generar ocasions, finalitzar-les bé o malament, duels ofensius aeris... Pel que fa al constructiu, afecten els passes, les centrades, els canvis d'orientació, els regats, les conduccions... I algunes del defensiu són els duels, les intercepcions, pilotes bloquejades, recuperacions... En total són més de 63 variables les que es contemplen.

Per tant, Pau Víctor supera a Vítor Roque en l'àmbit defensiu, el constructiu i en la valoració general. L'únic en què guanya el brasiler al de Sant Cugat és en el rendiment ofensiu. Per què? Perquè Vítor Roque promitja 0,31 gols cada 90 minuts, és a dir, un gol cada 290 minuts, mentre que Pau Víctor promitja 0,24 gols cada 90 minuts, és a dir, un gol cada 370 minuts.

Segons la IA, Vítor Roque faria més gols, però la Bárbara ens explica que tenir millor registre golejador no és suficient per tenir millors estadístiques generals: "El valor de Pau Víctor és lleugerament superior al de Víctor Roque. Això vol dir que, encara que el brasiler tingui més freqüència de gols, Pau Víctor està per damunt en la resta d'accions. Un no és millor perquè marqui més gols perquè potser l'altre genera més per un altre lloc".

Cal recordar, però, que això no és una bola de vidre, sinó que són estimacions de rendiment. És una tecnologia probabilística, no determinista. Serveix per a reduir la incertesa i l'objectiu no és encertar sinó ajudar a prendre millors decisions.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00