La calor interfereix negativament en moltes medicacions
Baixades de tensió, marejos i caigudes, cops de calor i toxicitat en sang són alguns dels possibles efectes
Barcelona
És sabut que la calor provoca afectacions de diversa índole sobre l'organisme. Per a les persones que estan amb tractaments farmacològics aquestes alteracions poden arribar a ser greus o, fins i tot, molt greus. Els medicaments per tractar quadres cardiovasculars i els que es prescriuen per a trastorns mentals són els que provoquen més problemes amb temperatures altes.
Amb els valors propis de l'estiu mediterrani, el cos pateix canvis, no metabolitza els fàrmacs igual que amb fred i provoca problemes. Un de molt freqüent és el restrenyiment. Tot i que pugui semblar un efecte menor, no ho és. "Determinats medicaments fan reacció adversa i tenim malalts --sobretot persones fràgils-- que tenen prescrits tres o quatre medicaments que fan aquest efecte de restrenyiment. A l'hivern pot ser que prenguis aquests fàrmacs i no passi res, però a l'estiu és un quadre que et porta a urgències", explica Ana Juanes, farmacèutica d'Urgències de l'Hospital de Sant pau de Barcelona.
La calor també descompensa les persones que habitualment prenen medicació per baixar la tensió arterial. "A l'estiu els vasos sanguinis estan més dilatats. Això, sumat a l'acció de fàrmacs que baixen la pressió és massa i provoca marejos que sovint acaben en caigudes que també porten el pacient a Urgències".
Els fàrmacs més sensibles
Antipsicòtics, antidepressius i ansiolítics pertanyen a una altra família de fàrmacs que interaccionen malament amb la calor, segons ha explicat Jesús Ruiz, també farmacèutic a Urgències de Sant Pau. "Aquests medicaments, per si sols, alteren lleugerament els mecanismes de control de la temperatura corporal. Ens tornen més sensibles a la calor. Amb temperatures molt altes, els pacients que els prenen poden tenir cops de calor per culpa de la medicació, a banda de la baixada de tensió que comentava la meva companya".
A més, quan fa calor és freqüent deshidratar-se en major o menor grau, i aquesta alteració fisiològica interfereix en l'absorció dels fàrmacs. "El ronyó funciona pitjor", diu Ruiz. "Això fa que els medicaments que s'excreten a través de l'orina, que són molts, s'eliminin de forma més lenta, amb la qual cosa hi ha una acumulació de fàrmacs a l'organisme superior a la que tenim quan el ronyó funciona amb normalitat. Aquesta situació pot fer augmentar els efectes adversos dels tractaments".
Ana Juanes fa un símil molt gràfic. "És com si deixem de netejar la casa. Si tu et passes tres dies sense escombrar, se't comença a acumular brutícia. Amb els medicaments passa el mateix: quan els ronyons, el fetge o el cor no treballen igual que sempre perquè estàs deshidratat hi ha més risc que aquests fàrmacs s'acumulin i provoquin més efectes tòxics". Per tant, és molt necessari beure més aigua que habitualment.
Consultar amb el metge
A tot això, cal afegir-hi que el sol provoca reaccions adverses --sobretot de pell-- amb determinats medicaments, com els oncològics i els anticonceptius. La recomanació dels especialistes és que els pacients consultin el seu metge, quan arriba l'estiu, per si han de fer algun canvi en la pauta. "El que no han de fer mai és saltar-se la medicació per decisió pròpia", adverteix Ruiz. "Hi ha alguns pacients crònics que tenen molta experiència amb la seva pauta farmacològica que són capaços d'autoregular-se, però el nostre consell és que consultin sempre amb un professional sanitari (metge, infermera o farmacèutic) abans d'introduir cap canvi en la medicació prescrita".
Una dada més: no hi ha constància de cap interacció positiva de la calor sobre un tractament farmacològic. Ni una de sola. O no l'afecta o és per a mal.
Susanna Ruiz
Periodista. Animals i llibres.