Llapis de memòria
Sociedad

Pemi Fortuny: "El que fem ara no t'aplaudeix ningú, però t'alimenta l'ànima"

El músic i activista ens parla de la seva part més solidària i fa un recorregut per la seva carrera artística

Pemi Fortuny: "El que fem ara no t'aplaudeix ningú, però t'alimenta l'ànima"

Barcelona

Connectem el Llapis de Memòria de músic i activista Josep Maria Fortuny i Soler, més conegut com a Pemi Fortuny. Fortuny va passar vint anys a Lax'n'Busto, on era el cantant del grup, fins al 2006 que va deixar el grup. Apartada la música, Fortuny va dedicar-se, juntament amb la seva parella, a diversos projectes humanitaris, primer gràcies a ajudes estatals, com una ONG, i després promocionant el comerç internacional, finançant projectes controlats per ells mateixos.

Dues dècades a Lax'n'Busto

El pròxims 18 i 19 de desembre la banda original dels Lax'N'Busto tornarà a escena. Fortuny, ha convocat els seus companys per oferir un concert solidari que ha de servir per recollir diners pel projecte de ràdio comunitària de Sierra Leone que ell mateix va impulsar ara fa 15 anys.

"Quan tens un ofici que quan acabes la jornada t'aplaudeixen, això és mel pel teu cervell, n'hi ha que es tornen bojos o "gilipolles", ara el que fem ara no t'aplaudeix ningú, però t'alimenta l'ànima", se sincera Fortuny.

Sobre les societats actuals, Fortuny té una opinió clara: "A l'Àfrica volen ser els primers per no quedar-se enrere, perquè allà el que queda enrere mor. A Europa ara estem a un moment superbaix, ens mirem al melic i ens pensem que som els millors del món, però si fas una passejada, et trobes gent molt més avançada en l'àmbit social i mental".

Cat Radio Bar Ming

Conjuntament amb la seva parella, la Yasmina Cánovas, han portat a terme diverses accions humanitàries a Sierra Leone, entre elles, la creació l'any 2005 d'una ràdio local, que van batejar sota el nom de Cat Radio Bar Ming. La ràdio l'escolten quatre milions de persones en un país que no té electricitat i no poden connectar la tele però sí una ràdio amb piles.

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

Andrea Ruiz García

Graduada en Medios Audiovisuales por la Universidad...