El Balcó
Sociedad

Com es prepara el Piromusical de la Mercè?

El tàndem darrere l'espectacle, Albert Rovira i Marçal Cruz, ho han explicat a El Balcó nou hores abans dels focs

Com es prepara el Piromusical de la Mercè?

Barcelona

A la una del migdia, a la font de Montjuïc, ja està tot preparat. Al costat de les quatre columnes s'estén una esplanada de 6000 artefactes pirotècnics, 6000 metres de cable i una cinquantena de mòduls de connexió sense fils. Material a punt pel Piromusical de La Mercè, un espectacle de trenta minuts en què hi haurà 11.900 trets al ritme de les cançons triades per Rosalia. Una selecció secreta, de la qual només se sap que hi haurà el nou llançament de l'artista, 'Omega'.

El Balcó s'ha colat als preparatius nou hores abans de l'estrena per parlar amb el tàndem que hi ha darrere del Piromuical, l'Albert Rovira, del departament de Pirotècnia i espectacles de l'Institut de Cultura (ICUB) i Marçal Cruz i Martí, dissenyador musical dels estudis Oído. L'Albert està tranquil, amb tot muntat la feina ja està feta i el temps sembla que acompanya; i en Marçal, encara més, la música ja està tota generada i provada, a punt per les deu d'aquesta nit.

Els focs

L'esplanada de Montjuïc està plena de carcasses —que és el nom correcte per l'estructura dels focs artificials— preparades per explotar. A cada tub hi ha un sol petard. Hores abans del Piromusical estan cobertes amb paper de plata, per evitar que hi entri aigua, en cas que plogui, o que s'encenguin. També estan clavades a terra amb sacs de sorra, per assegurar que quedin verticals i evitar "que es puguin tombar o que hi hagi una explosió imprevista". Hi ha però, unes carcasses inclinades, de color negre: "Són les candeles romanes", ha explicat Rovira, "juguen amb inclinacions per generar més dibuixos".

Tot això es veurà aquesta nit i gràcies a dos ordinadors que "aniran seguint tot l'espectacle i disparant l'artifici que toca amb el que hem programat", ha detallat Rovira. Ell serà allà controlant, en concret dins d'una furgoneta al peu de les escales des d'on ho controlen tot: "És quan hi ha més tensió", ha admès. Tot i això, segueix sent més fàcil que anys enrere, quan s'activaven els morters amb un detonador elèctric que encenia la metxa al ritme de: "Preparada la u, tres, dos, un, FOC!"

La música

El Marçal Cruz i Martí és qui s'ha encarregat de tota la part musical que banyarà els afectes de l'Albert Rovira. És de les poques persones que ha escoltat la selecció de Rosalia i, per tant, la seva nova cançó. I no una, ni tampoc dues, sinó gairebé 100 vegades. Altres anys havien estat ells qui havien escollit la música, d'una manera pensada més "des del punt de vista més tècnic i artístic"; mentre que la cantant catalana ho ha fet "des de la seva visió".

"Està molt bé la llista", ha assegurat Cruz i Martí, tot i que no ha volgut avançar cap dels artistes escollits per Rosalia, només que "trobarem coses que potser no ens esperaríem".

El Balcó

'El Balcó' és el programa que s'emet cada tarda de 19.00 a 21.00 a SER Catalunya, presentat per l'Anna Puigboltas. Cada dia s'expliquen temes d'actualitat en profunditat o històries curioses que criden l'atenció. També hi ha espai pel debat i la conversa en profunditat, per les entrevistes a personatges rellevants i per les anàlisis concises. A més a més, cada tarda, sona la música que tria Joan Bofill i que s'ha d'escoltar aquell dia per un motiu concret.

Els dimarts analitzem les pantalles, amb la periodista Mònica Planas, o el de la ciberseguretat, amb Selva Orejón. També escolem tranquil·lament la veu de Josep Ramoneda, que cada setmana surt de l'estudi per entrevistar alguna personalitat destacada. I 'Els Otero' amb Miqui i Malcolm Otero que, a partir d'un tema et fan agafar paper i boli per apuntar les mil i una referències i recomanacions que fan.

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci...