Sociedad

Els bombers actuen 3 cops al mes en incendis industrials a prop del riu Besòs

Ecologistes en Acció assegura que els incendis que perjudiquen l'entorn del riu, com el de Montornès o el de Polinyà, no són aïllats sinó fruit d'un menyspreu sistemàtic al medi ambient

25 dotaciones de bomberos trabajan en un incendio en un polígono de Montornès del Vallès (Barcelona). / BOMBERS DE LA GENERALITAT (EUROPA PRESS)

Barcelona

Cada mes hi ha tres incendis industrials a polígons del Vallès propers al riu Besòs i els seus afluents. Parlem de 374 focs que han requerit intervenció dels bombers durant l'última dècada segons dades del cos que ha recollit Ecologistes en Acció. Des d'aquesta entitat demanen collar més als empresaris que, segons denuncien, operen amb males pràctiques de manera sistemàtica.

Alguns dels incendis han tingut un gran impacte ambiental i van ser notícia durant setmanes, com el de DITECSA el 2019, un cas judicialitzat i on la fiscalia de medi ambient demana 6 anys de presó per als directius de l'empresa, una acusació que Ecologistes en Acció eleva a 10 anys. Però són molts més els incendis de tipus industrial que hi ha hagut en aquesta zona: el de l’empresa Aprofitament Assessorament Ambiental SL a Granollers; o al març del 2021, el de la nau de Danone a Parets del Vallès; o el de tres naus industrials a Montornès del Vallès el 2022.

El més recent és el de l'empresa BARNASTOCKS a Polinyà del Vallès, també amb conseqüències funestes per a la flora i la fauna del Besòs. Un cas que també investiga la fiscalia de Medi Ambient. Tal i com va avançar SER Catalunya en el seu moment, el Besòs va arribar a multiplicar per 10 els nivells de toxicitats permesos a l'aigua.

Imatge de peixos morts pel vessament tòxic / ACN

Imatge de peixos morts pel vessament tòxic / ACN

Si mirem les dades per municipis, Montcada i Reixac ha tingut 62 incendis industrials declarats en els últims 10 anys, Montornès del Vallès 33, Les Franqueses 32 o La Llagosta 30.

"Pot haver-hi una desgràcia en qualsevol moment"

El coordinador jurídic d'Ecologistes, Josep Hurtado, alerta que qualsevol dia pot tornar a ocórrer una desgràcia, i assenyala que el veïnat de totes aquestes zones ha de saber el perill en què es troba: "Hi ha un convenciment erroni de seguretat industrial, però en realitat no és així. Sí que és cert que per llei aquestes empreses estan obligades a passar una sèrie d’inspeccions periòdiques, però després els Serveis de Prevenció i d’Inspecció de la Generalitat de Catalunya no fan gairebé res per corregir totes les irregularitats que existeixen", assegura.

Hurtado afegeix també que "el sistema no funciona per què no hi ha una verdadera voluntat coercitiva contra aquestes empreses perilloses i incomplidores. A més, elles saben que hi ha una impunitat quasi total al respecte”.

En el cas de l'incendi de DITECSA del 2019, a Montornès del Vallès, Ecologistes en Acció ha sol.licitat, juntament amb les corresponents sancions econòmiques i reparació dels danys causats, deu anys de presó als investigats pel greu incendi industrial amb abocament tòxic. En la causa penal que s'està tramitant al Jutjat d’Instrucció de Granollers, Ecologistes han demanat la pena més gran fins ara sol·licitada en aquesta mena de sinistres. Entenen que hi va haver un delicte d'incendi imprudent amb risc per a les persones, a més d’un delicte contra els recursos naturals i un altre contra la flora i la fauna.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00