El BalcóEl Balcó
Sociedad

Ada Parellada, al Gastrorecup: "La mare deia que el pa no es llença"

El Balcó ha sopat al Semproniana amb menjar reaprofitat per conscienciar contra el malbaratament alimentari, i ha conversat amb alguns dels assistents com Xavier Grasset o concursants d'Eufòria

Ada Parellada, al Gastrorecup: "La mare deia que el pa no es llença"

Ada Parellada, al Gastrorecup: "La mare deia que el pa no es llença"

15:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1727371695916/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Només amb la meitat del menjar que es desaprofita es podria alimentar totes les persones que passen fam al món. Per conscienciar sobre aquest fenomen, cada any el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació organitza una campanya de sopars preparats amb aliments reaprofitats. La impulsora d'aquesta iniciativa és l'Ada Parellada, cuinera del Semproniana i una de les Parelles de Fet de El Balcó.

Avui el programa comença a les deu de la nit de dimecres, just després d'aquest sopar que ha deixat l'Ada "rebentada i feliç". És una nit de molta feina i estrès per la cuina del Semproniana perquè "comencen a arribar aliments no previstos" i amb aquests han d'improvisar un àpat saborós. Al menú d'aquesta nit: risotto, peus de porc o pastís de formatge, tot fet a partir d'aliments que, d'altra manera, s'haurien llençat.

Són 51 els restaurants que aquest any han participat en el Gastrorecup, amb uns 350 quilos d'aliments que, ha lamentat l'Ada, mostren la dimensió del que suposa el malbaratament: "És impactant i indignant i han de fer reflexionar sobre el sistema alimentari".

Les escombraries no són lloc pel menjar

"La mare deia que el pa no es llença", ha recordat la cuinera, que quan era petita veia com l'aprofitava per fer torrades de Santa Teresa. Si no es vol cuinar tant, també es pot deixar assecar i fer pa ratllat.

"Ens sembla que per una mica de iogurt o pa no passa res, però els nostres micromalbarataments fan un malbaratament molt gran", ha advertit Parellada. Ella aposta per "recuperar el valor dels aliments" i també de l'esforç de les persones que l'han produït.

Un sopar d'estrella

Tots els comensals han sopat de meravella i no han "pogut diferenciar el menjar convencional del recuperat". Un d'aquests és Xavier Grasset, que ha aprofitat el seu nou horari per poder sortir a sopar i "saltar-se la dieta".

El periodista no havia assistit mai al Gastrorecup i li ha agradat molt la proposta: "Els meus pares no em deixaven aixecar de la taula fins que m'acabés l'últim gra d'arròs, entenc molt bé que hi hagi preocupació pel malbaratament alimentari".

També hi havia la Maria i el Xavi, d'Eufòria, qui han reivindicat que no s'ha de deixar mai menjar al plat i també els aliments que, en essència, són les sobres del dia anterior com les croquetes o els canelons.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00