Tot és Comèdia
Ocio y cultura

Ànima: "Mourem cel i terra perquè el musical pugui tenir més vida, per què no a Madrid?"

El TNC inaugura la temporada de la sala gran amb 'Ànima', un musical de gran format de creació pròpia en català

ENTREVISTA. Ànima

Barcelona

Ha estat un camí llarg de cinc anys ple de portes que s'anaven tancant -les del finanaçament-, però finalment el somni dels molts professionals de teatre musical catalans que hi ha al darrera d 'Ànima' s'ha fet realitat, i han pogut estrenar al TNC aquest nou espectacle de gran format que no té res a envejar a les grans produccions d'altres capitals del musical. Justament, de complir somnis va la història de la Greta -personatge que interpreta Paula Malia- una jove que somia amb ser animadora de cinema en els Estats Units del anys 30, una època on les dones no tenien accés a les feines més creatives d'aquesta indústria. Una discriminació que també es va donar en els estudis d'animació espanyols fins els anys 90. Elles només calcaven i posaven color: "las chicas que pintan, els hi deien", diu l'Oriol Burés, codramaturg i actor de l'obra -el seu personatge és el cap de l'estudi, en Walter-.

La companyia

Burés i Víctor G. Casademunt, codramaturg i actor que també ha passat pel programa, comparteixen amb Blanca Bardagil (dramatúrgia), Marc Gómez (lletres) i Gara Roda (direcció) el pont de comandament d'un espectacle que reuneix 10 músics en directe i 16 intèrprets a l'escenari. La música original és d'Adrià Barbosa i Abel Garriga, i està inspirada en compositors de l'època daurada de Broadway com Cole Porter i George Gershwin. "De cop, ens hem trobat pilotant un transatlàntic, mai havíem portat un vaixell tan gran com aquest. Nosaltres creiem molt en la creació col·lectiva, i ens assegurem molt de que el que arriba a escena té un sentit de ser i està validat per tothom", diu en Víctor. Els espectadors veuen una companyia que funciona ben bé com un engranatge, on destaquen noms de diferents generacions que formen part de la història del musical català com Diana Roig, Bernat Cot, Annabel Totusaus o Toni Viñals.

Futur

Preguntats sobre la continuïtat d'una obra que només estarà en cartell un mes al TNC, l'Oriol i en Víctor diuen: "estem intentant que tant productores privades com teatres portin 'Ànima'. Per nosaltres no serà. Al final, calen calés perquè moure un espectacle d'aquest format implica calés. Remourem cel i terra perquè pugui tenir més vida. També estaria molt bé, per què no?, anar a un teatre públic de Madrid, però tant de bo que ho poguem tornar a veure primer a casa nostra". 'Ànima' es representa a la sala gran del Teatre Nacional de Catalunya fins el 27 d'octubre.