Sociedad

L'Ajuntament de Girona canviarà la taxa d'escombraries a partir del 2025

Fins ara, només hi havia dos tipus d'import, un per les cases i un pels pisos. La nova taxa preveu fins a 35 imports segons el consum d'aigua i la superfície de l'habitatge

Façana de l'Ajuntament de Girona. / ACN

Girona

L'Ajuntament de Girona farà un canvi en la taxa de residus. Fins ara, en l'àmbit domèstic, hi havia dues taxes: si vivies en una casa (de 302'94€) o si vivies en un pis (de 214,98€). L'any que ve, en canvi, hi haurà fins a 35 imports diferents, tenint en compte dos factors: la superfície de l'habitatge i el consum de l'aigua (que és indicador de quantes persones hi viuen). Els imports s'estenen entre els 200 euros (en el cas d'habitatges de fins a 70 metres quadrats amb un consum de 40.000 litres) fins als 390 (quan la superfície sigui de més de 300 metres quadrats, i el consum, de més de 130.000 litres). Per tant, a la pregunta de si l'Ajuntament ha apujat les taxes, la resposta és "depèn". "Ens podem trobar habitatges que paguin més i habitatges que paguin menys" apunta la regidora d'Hisenda, Sílvia Aliu.

L'objectiu és caminar cap a un model que, progressivament, "pagui més, qui contamina més". A més, la llei també obliga els ajuntaments a repercutir el 100% dels costos de la recollida d'escombraries a la taxa de residus. A Girona, aquest import suma 16'9 milions d'euros.

La taxa d'escombraries als comerços també incorpora canvis. En aquest cas, els negocis es dividiran en cinc grups segons si generen només resta o també altres fraccions (paper i cartó, envasos, vidre i orgànica). Pel que fa a la superfície, es divideixen en 8 categories, que van des dels 50m2 als més de 400m2. En total, en les activitats econòmiques, la taxa de residus tindrà fins a 40 imports diferents.

Nova taxa per als busos turístics

Segons la proposta d'ordenances fiscals de l'Ajuntament de Girona els busos turístics pagaran de 4'95€ l'hora per estacionar a les zones habilitades a la ciutat. Aliu ha explicat que és una taxa per avançar cap a la Girona ciutat circular. "El bus és un transport sostenible, però hi ha moments que hi ha molta aglomeració d'autobusos a la ciutat i per això volem taxar-los per ocupar la via pública".

Aquesta proposta d'ordenances municipals s'aprovaran inicialment en un ple extraordinari, el 25 d'octubre.