Aquí Catalunya
Política

Lluís Llach: "La independència està lluny, no podem parlar ni de mesos ni potser d'anys"

El president de l'ANC considera que "Oriol Junqueras ha estat el pitjor estratega d'aquest país" i que ser d'esquerres i parlar de polítiques socials sense parlar d'independència és un exercici de "masturbació mental

Lluís Llach: "La independència està lluny, no podem parlar ni de mesos ni d'anys"

Barcelona

A les portes dels congressos d'ERC i Junts, que han de redefinir el full de ruta dels principals partits independentistes, Lluís Llach, reconegut cantautor i actual president de l'ANC, ha reflexionat sobre el moment actual del moviment independentista en una entrevista amb Aquí Catalunya.

Quan se li pregunta per la proximitat de la independència de Catalunya, Llach és clar i contundent: "Està lluny, no podem parlar ni de mesos ni d'anys". Tot i que no creu que s'hagi d'esperar dècades, considera que l'independentisme institucional està desgavellat, mentre que el social encara persisteix, tot i que amb un sentiment de decepció i emprenyament.

Sobre si aquesta frustració afecta l'ANC, Llach dubta que la gent estigui enfadada directament amb l'entitat, però admet que forma part d'un desencís general. Segons ell, abans de confiar en la classe política, la societat ha de creure en ella mateixa, especialment després d'aconseguir el 52% de majoria independentista al Parlament. Però ara, amb altres urgències com la sanitat, l'educació o el sistema ferroviari en joc, Llach afirma que "no tenim temps d'esperar que els polítics es posin d'acord".

En la seva crítica a l'estratègia dels partits, Llach assenyala especialment ERC, acusant Oriol Junqueras de ser "el pitjor estratega d'aquest país". I ha afegit que entén perfectament l'acusació que va fer fa uns dies a Catalunya Ràdio, un dels membres de l'estat major, Xavier Vendrell, que va dir que Junqueras es va amagar a Montserrat, després del 27-O. Llach ha advertit que "hi ha més coses i tot", tot i que no ha volgut anar més enllà.

També es mostra crític amb la gestió política a Catalunya, afirmant que s'ha governat malament en els àmbits econòmics i socials. Per a Llach, promoure polítiques socials sense la independència és "un exercici de masturbació mental", i recalca la necessitat d'aprofitar els 14 diputats a Madrid, cosa que considera que no s'ha fet per falta d'estratègia i a canvi d'indults i concessions.

Finalment, Llach considera que Junts hauria d'ocupar l'espai del centredreta catalanista, i no el centre esquerra, i en una nota personal admet que en les últimes eleccions va votar probablement a la CUP. Amb el seu habitual sentit de l'humor, conclou que és "bisexual i fins i tot trisexual si m'apreten molt". A més, no ha descartat publicar una nova cançó.