Sociedad

CCOO reclama que s'obrin de forma immediata nous grups classe a L'Hospitalet

El sindicat fa anys que denuncia "l'emergència educativa" de la ciutat, que no té prou places escolars per als infants i joves que hi viuen.

CCOO demana l'obertura immediata de noves aules a l'Hospitalet

CCOO demana l'obertura immediata de noves aules a l'Hospitalet

04:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1729262750896/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'Hospitalet de Llobregat

CCOO reclama a la conselleria d'Educació i a l'Ajuntament de l'Hospitalet que "demà mateix o dilluns" comencin a treballar per obrir nous grups classe a la ciutat, "anant als centres, parlant amb els docents i les direccions", per trobar els espais més adequats per encabir aquestes noves aules.

El sindicat confirma la situació límit de les escoles que ha explicat SER Catalunya i alerta que a hores d'ara el 80% dels grups classe a escoles i instituts ja superen la ràtio màxima permesa i que "si ningú pren mesures, d'aquí a pocs dies seran el 100% dels grups els que tinguin més alumnes dels permesos".

En una entrevista a l'Aquí Barcelona, la responsable d'Educació de CCOO a l'Hospitalet, Mar Castro ha denunciat que cada setmana estan arribant cinquanta nous alumnes d'infantil i primària a la ciutat i que se'ls estan assignant escoles que estan a 20 minuts en transport públic del seu domicili. "Són famílies que acaben d'arribar, en moltes ocasions vulnerables, que ni tan sols entenen l'idioma, i els estem dient que no poden anar a l'escola que tenen al costat de casa, ni a la que està al barri més pròxim sinó que han d'agafar el metro o l'autobús per fer possible que el seu fill o filla s'escolaritzi".

Des de l'Ajuntament de l'Hospitalet confirmen que des de principis de setembre i fins a mitjans d'aquesta setmana, s'han tramitat 90 peticions de plaça a la setmana per alumnes d'infantil, primària i ESO anar del seu domicili. "Les comissions d'escolarització estan responent de manera àgil, però, així i tot, aquesta setmana encara teníem 76 alumnes d'infantil i primària i 19 de secundària pendents d'assignar a algun centre.

Plou sobre mullat

La situació de massificació i d'arribada continuada d'alumnes no agafa a ningú per sorpresa, perquè repeteix la dinàmica de cursos anteriors. Per això, a l'inici de curs CCOO va denunciar la decisió del departament de tancar dos grups extra d'i3 que s'havien obert el curs anterior. El sindicat assegura que mirant les xifres hagués estat prudent no tancar aquestes aules i obrir algunes més de cinquè o de sisè de primària, perquè en els últims anys s'ha vist que arriben molts infants en aquestes edats.

Ho confirma la directora d'un centre de primària al barri de Collblanc que explica a SER Catalunya que en els darrers dos cursos han incorporat amb el curs començat fins a 27 alumnes nouvinguts d'entre 10 i 11 anys i gairebé una desena d'entre 3 i 9 anys. Segons les dades recollides per l'Oficina Municipal d'escolarització de les 1817 peticions de plaça tramitades fora de termini, des de maig fins ara, 1073 corresponen a alumnes d'infantil i primària i 702 a adolescents d'entre 12 i 16 anys.

4 escoles i 2 instituts nous

Segons CCOO, a l’Hospitalet fan falta quatre escoles i dos instituts nous per posar fi a una massificació "que s'està cronificant". El sindicat diu que el departament és coneixedor fa temps de la situació límit de la ciutat en l'àmbit educatiu i es queixa que s'han planificat inversions i s'han fet algunes obres "testimonials" però no les reformes integrals que s'havien anunciat per als centres inclosos al pla d'urgència: les escoles Bernat Metge, Busquets i Punset, Frederic Mistral, Joaquim Ruyra i Milagros Consarnau i també l’institut Rubió i Ors, que tenen més de 50 anys i que no compten amb elements bàsics com escales d'emergència, ascensor o tancaments adequats que permetin mantenir la temperatura.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00