Què t'hi jugues!
Fútbol

Carles Viñas: "La massa social del Barça ha de tenir clar quins son els seus actius més importants i la propietat n'és un"

L'historiador aposta per Josep Samitier com un dels personatges més importants de la història del club i creu que mantenir la propietat és cabdal per a la singularitat del Barça

Carles Viñas: "La massa social del Barça ha de tenir clar quins son els seus actius més importants i la propietat n'és un"

Barcelona

Demà és el dia. El Barça celebrarà, demà divendres, en un acte solemne al Liceu de Barcelona, els seus 125 anys de vida. L'endemà dissabte, a l'Estadi Olímpic Lluís Companys en el partit de Lliga davant Las Palmas, compartirà aquesta efemèride amb la seva afició, els propietaris reals del club. "La massa social del Barça ha de tenir clar quins son els seus actius més importants i la propietat n'és un", manifesta l'historiador Carles Viñas.

Viñas, membre de la Comissió de la Memòria Històrica del Barça, comenta al 'Què t'hi Jugues' que "el Barça és un exemple, un referent. La seva màxima singularitat depèn de ser propietat dels socis. Gamper apostava per l'amateurisme i segurament apostaria per mantenir-lo a les mans dels seus socis". I insisteix en la necessitat de protegir aquest model: "Estadis nous i bonics i títols en tenen molts clubs. Què fa diferent el Barça? La seva identitat i la seva memòria històrica, i una d'aquestes coses és la propietat dels socis".

Per a l'historiador, un dels personatges més importants de la història del Barça és Josep Samitier. El davanter que, després, es va convertir en secretari tècnic (també del Reial Madrid): "Hi ha una manca de memòria històrica i la gent recorda el més proper. El Barça no comença amb Cruyff, el Barça comença el 1899. Un dels personatges importants menys recordats és Samitier, fa un punt d'inflexió al Barça dels anys 20".

I pel que fa l'etapa més difícil de la vida blaugrana, Viñas ho té clar: "Els dos períodes dictatorials, la de Primo de Rivera i l'època franquista. En comptes de davallar la massa social, aquesta creix. Això és molt simptomàtic i demostra que el Barça no és només futbol, sino que hi ha al darrere un pòsit socio-polític molt important".

Preguntat per si l'eslògan del 'Més que un club' encara és vigent, l'historiador creu que sí: "Encara és vigent, malgrat la marca. El 'Més que un Club' no és perquè tenim acadèmies arreu del mon, és per una altra cosa. El Barça és alguna cosa més enllà de l'esport. Va vinculat a un catalanisme difús, no concretat en cap tendència, una idea d'un equip que representa un poble, una comunitat".

Adrià Soldevila

Redactor de Deportes de SER Catalunya. Cubriendo...